Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Marin matkustaa pääministeritapaamiseen Osloon, kutsunnat asepalvelukseen alkavat tänään, Talebanin valtaannoususta Afganistanissa tulee täyteen vuosi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) matkustaa tänään Pohjoismaiden pääministerien epäviralliseen kokoukseen Osloon.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan kokouksessa pääaihe on Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon ja pohjoismaisen puolustusyhteistyön kehittäminen. Muut Pohjoismaat jo kuuluvat Natoon.

Marin ja muut pääministerit tapaavat yhdessä myös Saksan liittokansleri Olaf Scholzin. Lisäksi Marinin on tarkoitus tavata kahden kesken Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Kokouksessa puidaan myös merten suojelua ja uusiutuvaa energiaa sekä siihen liittyvän yhteistyön syventämistä.

Kutsunnat asepalvelukseen alkavat tänään

Kutsunnat asepalvelukseen alkavat tänään, kertoo Maavoimat tiedotteessaan. Kutsuntavuorossa ovat vuonna 2004 syntyneet miehet.

Puolustusvoimien aluetoimistot järjestävät syksyn mittaan kaikkiaan 540 kutsuntatilaisuutta yhteensä yli 240 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Kutsuntoihin osallistuu tänä vuonna lähes 37 000 henkilöä. Kutsunnat kestävät joulukuun puoliväliin saakka.

YK pyrkii jälleen sorvaamaan sopua avomerialueiden suojelusta

YK aloittaa tänään jälleen neuvottelut saadakseen aikaan sopimuksen avomerten suojelusta. Aiemmat neljä neuvottelukertaa ovat päättyneet vailla sitovaa sopua.

Monet ympäristöjärjestöt ja useat maat pitävät sopimuksen syntymistä kriittisen tärkeänä, jotta avomerten suojelua saadaan parannettua nykyisestä. Avomeret kattavat lähes puolet maapallon pinta-alasta, mutta toimintaa niillä ei juurikaan säännellä.

Koronaviruspandemia on hidastanut neuvotteluita. Maaliskuun viimeisimmän kokouksen oli alun perin tarkoitus olla viimeinen, mutta aika loppui tuolloin kesken.

Neuvotteluiden on määrä kestää ensi viikon perjantaihin. (lähde: AFP)

Vuosi Talebanin valtaannoususta Afganistanissa – Amnestyn mukaan uusi hallinto loukkaa toistuvasti ihmisoikeuksia

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun islamilainen äärijärjestö Taleban nousi valtaan Afganistanissa Lähi-idässä. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan maan uusi hallinto on syyllistynyt vuoden aikana toistuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Amnesty kertoo asiasta tuoreessa raportissaan ja tiedotteessaan.

Amnestyn mukaan Talebanin edustajat levittävät Afganistanissa pelkoa mielivaltaisilla pidätyksillä, kidutuksella ja laittomilla teloituksilla. Lisäksi Taleban on kaventanut merkittävästi ihmisoikeuspuolustajien ja kansalaisaktivistien sananvapautta sekä lehdistönvapautta, Amnesty kertoo.

Armenian pääkaupungin toriräjähdyksen uhriluku kasvoi kolmeen

Jerevanin keskustassa eilen tapahtuneessa räjähdyksessä ja torille levinneessä tulipalossa tiedetään nyt kuolleen ainakin kolme ihmistä, Armenian hätätilaministeriö kertoi.

Hätätilaministeriön mukaan 40 loukkaantunutta on kuljetettu sairaalaan. Lisäksi räjähdyksen vuoksi läheinen rakennus romahti, minkä jäljiltä 25 ihmistä on kadoksissa. Heidän pelätään olevan raunioiden alla ansassa.

Surmalun tori, missä räjähdys ja tulipalo sattuivat, on sunnuntaisin hyvin vilkas.

Räjähdyksen syy ei ollut sunnuntaina vielä selvillä. (lähde: AFP)

Viikko alkaa helteisenä ja poutaisena – keskiviikkona luvassa ukkosta

Viikko alkaa Suomessa poutaisena ja helteisenä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Tänään hellettä on luvassa Oulun korkeudelle saakka. Pohjoisessa saattaa tulla päivän aikana yksittäisiä sadekuuroja.

Tiistaina helleraja liikkuu ylemmäs Sodankylän paikkeille asti ja koko maassa on poutaa. Tiistain ennustetaan olevan viikon kuumin päivä, ja päivän ylimmät lämpötilat liikkuvat noin 30 asteessa Etelä-Suomessa.

Keskiviikkona maahan saapuu lännestä sadealue, joka tuo mukanaan myös laajoja ukkoskuuroja. Lisäksi rankkasateita voi esiintyä keskiviikon ja torstain aikana.

Yleisurheilun EM-kilpailut käynnistyvät Münchenissä

Yleisurheilun EM-kilpailujen avauspäivänä Münchenissä on tarjolla laaja suomalaiskattaus, kun alkukilpailuissa häärivät esimerkiksi seiväshyppääjät Wilma Murto, Saga Andersson ja Elina Lampela, pikajuoksija Samuli Samuelsson 100 metrillä ja pituushyppääjä Kristian Pulli.

Naisten maratonilla hikoilevat Alisa Vainio, Suvi Miettinen, Annemari Kiekara ja Nina Chydenius ja miesten maratonilla Arttu Vattulainen. Kuulantyöntäjät Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali jahtaavat karsinnassa paikkaa illan loppukilpailuun. Loppukilpailuihin lukeutuu myös Camilla Richardssonin 10 000 metriä.

Aamujakso alkaa kello 11 ja iltajakso 19.15.

Suomen lentopallomiehet nousivat vieraissa EM-karsintavoittoon Itävallasta

Suomen miesten lentopallomaajoukkue voitti myöhään eilen illalla EM-karsinnoissa vieraissa Itävallan 3–2 (25–20, 23–25, 21–25, 25–23, 15–13).

Ottelu kesti lähes kaksi ja puoli tuntia.

Suomi on voittanut kaikki kolme EM-karsintapeliään. Suomi kohtaa viimeisessä karsintaottelussaan keskiviikkona Turussa Latvian.