Tähdenlentoja nähtiin taivaalla jälleen runsain määrin aamuyöllä, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Yhdistys oli aiemmin ennakoinut perseidien meteoriparven aktiivisinta vaihetta lauantaiaamuyölle. Ilmiö toistuu joka vuosi.
Tällä kerralla tähdenlentojen kärkkyjiä yllätti lisäksi taivaalla lentänyt kirkas valoilmiö. Kyseessä oli Ursan tiedottajan Anne Liljeströmin mukaan todennäköisesti Yhdysvaltojen Kaliforniasta laukaistun Falcon 9 -kantoraketin niin sanotun ylimmän vaiheen jälkipoltto, mikä siis Suomessakin havaittiin.
– Se (raketti) laukaistiin 00.40 Suomen aikaa. Havaitsijoita oli paljon ulkona kärkkymässä perseidien tähdenlentoja. He näkivätkin jotain hieman odottamattomampaa, Liljeström kertoo.
Hänen mukaansa yllättävästä ilmiöstä oli tullut tänään aamukymmeneen mennessä parikymmentä havaintoa Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään. Osa ihmisistä ei lainkaan aavistanut, mitä he olivat nähneet, mutta asia selvisi nopeasti.
Lähes täysikuu heikensi näkyvyyttä
Olosuhteet perseidien näkemiseen eivät olleet Liljeströmin mukaan parhaat mahdolliset, sillä oli lähes täysikuu.
– Minäkin olin Pohjois-Vantaalla pellolla tunnin verran, aamuyhteen ja toistakymmentä tähdenlentoa havaitsin, sanoo Liljeström kuitenkin.
Minä tahansa yönä satunnaisia tähdenlentoja saattaisi nähdä tunnissa muutaman.
Myös Ursan toimistopäällikkö Jaakko Visuri oli seuraamassa tähdenlentoja noin yhteen saakka aamuyöllä kotipihallaan Keravalla.
– Vajaan tunnin aikana näin seitsemän perseidiä, mikä oli vähän odotuksia enemmän. Vaikuttaisi, että aktiivisuus oli viime vuosia vähän korkeampi, Visuri sanoo.
Hänen pihaltaan näkyvyys taivaalle ei ole täydellinen. Viime vuosia korkeammasta aktiivisuudesta vihjaisivat Visurin mukaan myös suomalaiset kamera-asemahavainnot.
– Pelkästään suomalaisten havaintojen perusteella ei pysty kuitenkaan vielä niin sanomaan. Vaatii muutaman päivän, että International Meteor Organization (IMO) kerää havainnot globaalisti ja laskee lopullisen aktiivisuuspiikin.
Visuri ei jaksanut perheellisenä valvoa niin myöhään, että olisi ehtinyt nähdä taivaalla ihmetyttänyttä valoilmiötä. Hän näki sen vasta kuvista.
– Komean näköinen, mutta ihmisen aiheuttamasta ilmiöstä kyse, hän kommentoi.
Etsi pimeä paikka, kännykkä taskuun
Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi ja vähäpilvisempi taivas on. Pohjoisen Suomen öiden valoisuuden vuoksi tähdenlentoja näkyy näihin aikoihin käytännössä kuitenkin vain Oulun eteläpuolella.
Havainnointiin ei tarvita erityisiä apuvälineitä, mutta jos tähdenlentoja katselee selällään, makuualusta voi Ursan mukaan olla hyvä hankinta.
Ursa kertoo tiedotteessaan, että vastaavat säännölliset meteoriparvet johtuvat komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Jos maapallon rata sattuu kulkemaan tällaisen pölyvanan läheltä, osa tästä materiaalista päätyy vuorovaikutukseen Maan kanssa. Maapallon ilmakehässä kuumeneva ja hehkuva komeettapöly aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.
– Jos lähtee tulevina öinä havaitsemaan, niin kannattaa etsiä mahdollisimman valosaasteeton paikka. Silmät tottuvat hämärään mitä pidempään malttaa olla ulkona. Ei kannata katsoa välillä kännykkää, Ursan tiedottaja Liljeström ohjeistaa.
Perseidien esiintyminen jatkuu hänen mukaansa pitkälle ensi viikkoon. Satunnaisia tähdenlentoja voi nähdä minä tahansa yönä.