Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi vaatii lisäpakotteita Venäjälle ydinvoimalan tulittamisen vuoksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii lisäpakotteita Venäjälle, koska se hänen mukaansa tulitti ydinvoimalaa Ukrainan eteläosassa. Euroopan suurin ydinvoimala Zaporizhzhjassa kärsi huomattavia vaurioita sinne perjantaina suunnatussa tulituksessa.

Zelenskyi luonnehtii hyökkäystä terroriksi.

– Venäläisistä terroristeista tuli ensimmäisiä maailmassa, jotka kohdistivat terrorin ydinvoimalaan, Zelenskyi sanoi lauantai-illan puheessaan Facebookissa.

Venäjä on kuitenkin syyttänyt Zaporizhzhjan iskusta Ukrainaa.

Venäjän joukot valtasivat ydinvoimalan heti Ukrainan sodan alussa maaliskuussa. Voimala sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dneprjoen itärannalla.

Yksi reaktori suljettiin

Voimalan toiminnasta vastaa alueen miehityksestä huolimatta edelleen Ukrainan valtionyhtiö Energoatom. Se ilmoitti, että osa laitoksesta vaurioitui perjantain tulituksessa ja yksi sen reaktoreista jouduttiin sulkemaan.

Viestintäsovellus Telegramissa julkaistun Energoatomin lausunnon mukaan vedyn ja radioaktiivisten aineiden vuotoriski oli ainakin vielä lauantaina olemassa, samoin tulipalon riski.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell syytti iskusta Venäjää.

– EU tuomitsee Venäjän sotilaallisen toiminnan Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä. Kyseessä on vakava ydinvoimalan turvallisuussääntöjen rikkomus ja jälleen yksi osoitus siitä, ettei Venäjä piittaa kansainvälisistä säännöistä, Borrell kirjoitti Twitterissä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi jo aikaisemmin pitävänsä ydinvoimalan tilannetta uhkaavana, koska kaikkia turvallisuusmääräyksiä on rikottu.

Neljä laivaa lähti viemään maataloustuotteita

Venäjän merisaarron ja miinavaaran takia Ukrainan maataloustuotteiden kuljetukset Mustanmeren kautta ovat päässeet käyntiin vasta elokuun alussa. Ensimmäisen Ukrainan viljaa vievän laivan oli määrä saapua Libanoniin sunnuntaina, mutta Välimerelle edennyt alus on ainakin toistaiseksi viivästynyt. Sen on ollut määrä ajaa Tripolin satamaan.

Sunnuntaina Ukrainasta lähti matkaan Mustallemerelle neljä laivalastillista maataloustuotteita. Asiasta kertoi muiden muassa uutistoimisto Ukrinform.

Aluksista kolme lähti Tshornomorskista ja yksi Odessasta. Alusten kyydissä on Ukrinformin mukaan yhteensä liki 170 000 tonnia erilaisia maataloustuotteita.

Alukset ovat matkalla Italian, Kiinan ja Turkin satamiin.

Infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov ilmoitti, että Ukrainan viljan ja muiden maataloustuotteiden merikuljetuksessa siirrytään asteittain suurempiin määriin. Hänen mukaansa suunnitelmana on, että matkaan saataisiin lähitulevaisuudessa vähintään sata laivaa kuukaudessa.

Amnesty pahoitteli Ukraina-raporttiaan, mutta ei perunut sitä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi sunnuntaina pahoittelevansa syvästi sitä "ahdinkoa ja vihaa", jonka sen raportti ukrainalaisjoukkojen toiminnasta on aiheuttanut. Järjestö kertoi kuitenkin edelleen seisovansa raporttinsa takana.

– Mikään, mitä kerroimme ukrainalaisjoukkojen tekevän, ei millään tavalla oikeuta Venäjän rikkomuksia, Amnesty perusteli.

Amnestyn raportin mukaan Ukrainan armeija on sijoittanut asemiaan kauas etulinjoista, ja myös kouluihin ja sairaaloihin. Tuliasemia on niin ikään sijoitettu asutuskeskuksiin, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti raportin julkaisemisen jälkeen Amnestyä siitä, että se yrittää sysätä vastuun hyökkääjältä uhrille.

Amnestyn Ukrainan maajohtaja erosi raportin julkaisemisen jälkeen ja syytti järjestöä Venäjän propagandan levittämisestä.