Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdogan: Tapaaminen Putinin kanssa voisi avata uuden sivun Turkin ja Venäjän suhteissa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo kertoneensa Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että hän toivoo kaksikon keskustelujen avaavan uuden sivun Turkin ja Venäjän suhteissa.

Erdogan kommentoi tilannetta ennen keskustelujen alkamista.

Putin ja Erdogan tapasivat Mustanmeren rannalla Sotshissa. Keskustelujen aiheina kerrottiin olevan muun muassa Turkin mahdollinen uusi sotaoperaatio Pohjois-Syyriassa ja Ukrainan viljakuljetukset.

Erdogan on ensimmäinen Nato-maan johtaja, joka matkustaa Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa.

Putin puolestaan sanoi toivovansa, että tapaaminen Erdoganin kanssa poikisi sopimuksen, joka kohentaisi maiden välisiä taloussuhteita ja kauppaa.

– Toivon, että voimme tänään allekirjoittaa muistion kaupallisten ja taloudellisten suhteidemme kehittämisestä, Putin ennakoi keskusteluja.

"Uusi sivu suhteissa" ja lisää kauppasuhteita

Runsaat neljä tuntia kestäneiden keskustelujen jälkeen Erdoganin ja Putinin kerrottiin perjantai-iltana hyväksyneen yhteisen lausunnon, jonka mukaan maat tehostavat poliittista ja taloudellista yhteistyötään.

– Huolimatta nykyisistä alueellisista ja globaaleista haasteista, johtajat vahvistivat yhteisen halunsa kehittää Venäjän ja Turkin suhteita, muotoiltiin Kremlin lausunnossa.

Esillä olivat Kremlin mukaan ainakin liikenne, maatalous, turismi ja rakennusala. Myöhemmin Venäjän varapääministeri Aleksander Novak kutsui Putinin ja Erdoganin yhteislausuntoa televisiossa "hyvin merkittäväksi".

Lausunnossa ei mainittu lainkaan Ukrainan hyökkäyssotaa tai Turkin mahdollista uutta sotaoperaatiota Pohjois-Syyriassa. Sen sijaan todettiin, että kumpikin osapuoli pitää poliittisen prosessin etenemistä Syyriassa erittäin tärkeänä.