Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian senaatti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden –Yhdysvalloissa senaatin määrä äänestää asiasta myöhään keskiviikkona Suomen aikaa

Italian senaatti hyväksyi keskiviikkona Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Edellisenä iltana sotilasliiton laajentaminen oli hyväksytty selvin luvuin parlamentin alemmassa kamarissa eli edustajainhuoneessa.

Senaatissa annettiin 202 jaa-ääntä. 13 senaattoria vastusti ja kaksi äänesti tyhjää.

Senaatin hyväksynnän myötä Italiasta tuli 22. maa, joka on ratifioinut Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon.

Yhdysvalloissa senaatin oli määrä äänestää asiasta myöhään keskiviikkona Suomen aikaa. Odotettavissa oli ainakin yksi vastustava ääni, sillä Missourin osavaltiota edustava republikaanisenaattori Josh Hawley on ilmoittanut vastustavansa Suomen ja Ruotsin liittymistä.

Myöhään tiistai-iltana Naton laajentumisen ratifioi Ranska, kun kansalliskokous äänesti asiasta. Ranskalaislehti Le Figaron ja uutistoimisto AFP:n mukaan 209 edustajaa äänesti jäsenyyden puolesta ja 46 sitä vastaan. Jäsenyyttä vastaan äänesti laitavasemmiston edustajia.

Suurin osa hyväksynyt jäsenyyden

Nato-jäsenyys tulee ratifioida eli vahvistaa kaikissa sotilasliiton 30 nykyisessä jäsenmaassa.

Ennen Italiaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden oli ratifioinut 21 maata: Albania, Belgia, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Tanska ja Viro.

Ratifiointi on vielä tekemättä Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa, Slovakiassa, Tshekissä, Turkissa, Unkarissa ja Yhdysvalloissa.

Turkki on julkisuudessa suhtautunut hyvin kriittisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen ja vihjaillut, etteivät maat tee tarpeeksi terrorismin torjumiseksi. Maat allekirjoittivat aiemmin kesällä yhteisymmärrysasiakirjan, joka edisti jäsenyysprosessia. Asiakirjan muotoilut ovat kuitenkin jättäneet tulkinnanvaraa.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi heinäkuussa päätöslauselman, joka kannattaa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon.