Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikon mukaan ansiotulojen veronkevennykset edelleen pöydällä, mutta valtiovarainministeri liittää niihin isoja ehtoja

Saarikko kertoo nostavansa valtiovarainministeriön budjettineuvotteluissa esiin erityisesti lapsiperheiden tilanteen ja sähkön hinnan.

Hintojen nousun hyvittäminen isoilla veronkevennyksillä kansalaisille saa tällä hetkellä valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) varaukselliseksi. Hänen mukaansa kesänkin aikana ennusteet ja arviot talouden kehityksestä ovat kääntyneet huonompaan suuntaan niin Suomessa kuin muualla.

Esimerkiksi ansiotulojen ja eläkkeiden veronkevennykset ovat Saarikon mukaan edelleen pöydällä. Hän kuitenkin painottaa, että ne on tärkeää sitoa toteutettaviksi vasta, jos taantuman uhka suurenee ja voidaan olla varmoja siitä, että työmarkkinajärjestöt sopivat järkevästä palkkaratkaisusta.

– Jos palkkaratkaisu entisestään kiihdyttää inflaatiota, tätä kaikkea on huomattavasti vaikeampi hallita. Sidon ajatuksen työn ja eläkkeiden verotuksen keventämisestä myös siihen, mitä muualla Suomessa tapahtuu, Saarikko sanoi toimittajille Espoon Moisniemessä.

Valtiovarainministeriö aloitti ehdotuksensa viimeistelyn siellä ensi vuoden talous- ja menoarvioksi Saarikon johdolla. Torstaina ministeriö kertoo oman pohjaesityksensä.

Koko hallitus neuvottelee valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta kuun vaihteessa niin sanotussa budjettiriihessään. Keskeiseksi teemaksi noussee hintojen nousuun vastaaminen. Monet puolueet ja myös Saarikko itse ovat väläytelleet ansiotuloverokevennyksiä yhtenä mahdollisena vastauksena hintojen nousuun.

Arjessa pärjääminen toiveiden taustalla

Saarikko sanoi suhtautuvansa isoihin veronkevennyksiin varauksellisesti, vaikka niihin liittyvien toiveiden taustalla on ymmärrettävä syy.

– Kaikille esityksille veronkevennyksistä on hyvät perusteet. Ne liittyvät varmasti suomalaisten ostovoimaan ja arjessa pärjäämiseen.

Hän ei myöskään ole varma varhaiskasvatusmaksujen alentamisen tehokkuudesta tässä tilanteessa.

"Sähkömiehet töihin"

Saarikko sanoo nostavansa valtiovarainministeriön sisäisissä budjettineuvotteluissa esiin hintojen nousuun liittyen erityisesti lapsiperheiden tilanteen ja sähkön hinnan.

Saarikko kertoo pyytävänsä valtiovarainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön virkakuntaa lähiviikkoina selvittämään parhaat mahdolliset keinot sähkön hinnan nousuun liittyviin riskeihin.

– Niin sanotusti sähkömiehet töihin, Saarikko sanoo.

Kun Saarikolta kysyttiin sähkön hintakatosta, hän sanoi, ettei sulje mitään vaihtoehtoja pois. Sen sijaan bensaveron alentaminen olisi Saarikon mukaan kallista, eikä se välttämättä edes kohdistuisi autoilijoihin. Saarikko sanoi, että jakeluvelvoitteen keventäminen voisi olla toimivampaa.

Hallitus päätti jo aiemmin polttoaineiden jakeluvelvoitteen alentamisesta väliaikaisesti tänä ja ensi vuonna. Jakeluvelvoite tarkoittaa osuutta, joka myydystä polttoaineesta täytyy olla uusiutuvia.

Saarikon mukaan kannatettavaa olisi myös työmatkavähennyksen korotuksen jatkaminen.