Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Irlannin ensimmäinen pääministeri ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut David Trimble kuoli

Pohjois-Irlannin ensimmäinen pääministeri David Trimble on kuollut, kertoo Ulsterin unionistipuolue (UUP). Trimble sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä John Humen kanssa vuonna 1998.

Trimble oli kuollessaan 77-vuotias. Puolueen mukaan hän kuoli lyhyen sairauden jälkeen, mutta tarkempia tietoja ei heti ollut käytettävissä.

– Politiikan jättiläinen, rohkea poliitikko, vankkumaton unionisti ja ystävä. Mies, jolla oli rohkeutta ja näkemystä, kirjoitti UUP:n nykyinen johtaja Doug Beattie Twitterissä.

Trimble johti Ulsterin unionisteja vuosikymmenen vuodesta 1995 lähtien.

Vaikka brittimielinen Ulsterin unionistipuolue suosi Pohjois-Irlannin ja Britannian tiukkaa yhteyttä, Trimble sai puolueensa mukaan rauhanneuvotteluihin. Samalla hänestä tuli ensimmäinen puolueen puheenjohtaja 30 vuoteen, joka tapasi Irlannin pääministerin Dublinissa.

Vuonna 1997 Trimblestä tuli ensimmäinen unionistijohtaja, joka neuvotteli tasavaltalaisen Sinn Fein -puolueen kanssa.

Myös edesmennyt Suomen ex-pääministeri Harri Holkeri oli mukana Pohjois-Irlannin rauhankomitean jäsenenä, kun rauhansopimus solmittiin.

Trimblestä tuli vuonna 2006 pääri, kun hänet nimettiin Britannian parlamentin ylähuoneen jäseneksi konservatiivien edustajana. Hän sai myös paronin arvonimen.