Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni ensikertalainen uhkaa jäädä ilman rahoja elokuun veronpalautuspäivänä – verottajalta puuttuu yhä tuhansittain tilinumeroita tälle vuodelle

Verohallinnon tiedoista puuttuu edelleen 29 000 ihmisen tilinumero tämänvuotisten veronpalautusten maksua varten, muistuttaa Verohallinto.

Tilinumeroita puuttuu erityisesti nuorilta aikuisilta, jotka eivät ole aiemmin saaneet veronpalautuksia. Verohallinnon mukaan 2000-luvulla syntyneiden tilinumeroita puuttuu vielä yli 16 000 ja 1990-luvulla syntyneiden tilinumeroita puuttuu 9 000 kappaletta.

– Tilinumero puuttuu usein nuorilta, jotka ovat viime vuonna ensimmäistä kertaa ansainneet niin paljon, että ovat maksaneet palkastaan veroja. Nyt myös veronpalautuksia tulee ensimmäistä kertaa maksuun, ylitarkastaja Mari Kleemola Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.

Tämän viikon keskiviikko, 27. päivä heinäkuuta, on viimeinen päivä ilmoittaa tilinumeronsa OmaVero-palvelussa elokuun alussa maksettavia veronpalautuksia varten.

Verohallinnossa toivotaan, että nuorten vanhemmatkin havahtuisivat muistuttamaan jälkikasvuaan tilinumeron ilmoittamisesta.

– Näin nuori välttyy pettymykseltä veronpalautuspäivänä, Kleemola sanoo.

Veronpalautus tulee tilille päivän aikana

Veronpalautuksia maksetaan useassa erässä, viimeiset joulukuussa.

Ensi viikon keskiviikkona, 3. elokuuta, veronpalautuksia saa 1,7 miljoonaa ihmistä, ja niitä maksetaan yli 700 miljoonaa euroa. Veronpalautukset eivät ole välttämättä tilillä heti veronpalautuspäivän aamuna.

– Kannattaa odottaa rauhassa. Veronpalautukset voivat tulla maksuun vasta päivän aikana, Kleemola rauhoittelee.

Jollei tilinumeroaan ole ilmoittanut, veronpalautus maksetaan myöhemmin maksuosoituksena eli rahalähetyksenä. Viime vuonna veronpalautuksen sai maksuosoituksena 30 000 ihmistä.

Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean kautta myöhemmin – veronpalautuspäivänä rahoja ei vielä saa. Jos tilinumeron ilmoittaa OmaVerossa vasta omana veronpalautuspäivänä tai sen jälkeen, rahojen saamisessa kestää noin kuukausi, Verohallinto kertoo.

Mätkyjä nyt ehkä enemmän, palautuksia vähemmän

Verohallinto maksaa tänäkin vuonna eniten veronpalautuksia elo–syyskuussa. Elokuussa veronpalautuksia saa suurin joukko asiakkaita, kun taas syyskuussa jaossa on elokuuta suurempi rahasumma.

Verohallinto kertoo, että kaikkien henkilöasiakkaiden viime vuoden verotus ei ole vielä valmistunut. Vuonna 2022 maksettavien veronpalautusten kokonaismäärä ei siis ole vielä ole tiedossa. Viimeisimmätkin saavat vuoden 2021 verotuspäätökset lokakuun loppuun mennessä.

– Arviomme mukaan maksamme veronpalautuksia vuoden 2022 aikana hieman vähemmän kuin viime vuonna. Nyt näyttää siltä, että jäännösveroja eli mätkyjä tulee puolestaan maksettavaksi tänä vuonna huomattavasti viime vuotta enemmän, toteaa johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta.

Jäännösverojen kasvu johtuu Varosen mukaan siitä, että vuonna 2021 pääomatulot ovat monella kasvaneet paljon, eivätkä viime vuonna maksetut ennakkoverot riitä kattamaan verojen kasvua.