Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina on pyytänyt YK:n ihmisoikeusvaltuutettua hautaamaan raportin uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista

Kiina pyytää YK:n ihmisoikeusvaltuutettua hautaamaan odotetun raportin Xinjiangin alueen ihmisoikeusloukkauksista. Asia selvisi Reutersille kiinalaiskirjeestä, jonka kolmen maan diplomaatit ovat vahvistaneet.

YK:n päävaltuutettu Michelle Bachelet kohtasi ankaraa kritiikkiä liian pehmeästä suhtautumisesta Kiinaan toukokuun vierailun aikana. Sittemmin Bachelet sanonut, että hän pidättäytyy hakemasta toiselle toimikaudelle henkilökohtaisista syistä. Kuitenkin ennen elokuun lopussa päättyvää pestiä, Bachelett on luvannut julkaista raportin Länsi-Kiinan Xinjiangin alueen ihmisoikeuksista.

Oikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kiinaa Xinjiangin uiguurien huonosta kohtelusta. Järjestöjen mukaan uiguurit pakotetaan esimerkiksi pakkotyöhön.

Kiina on kiistänyt syytökset jyrkästi.

Kiinan kirjoittama kirje ilmaisi "vakavan huolensa" Xinjiangin raportista ja pyrkii pysäyttämään sen julkaisemisen, sanoi neljä lähdettä - kolme diplomaattia ja oikeuksien asiantuntija, jotka kaikki puhuivat Reutersille nimettömänä. He sanoivat, että Kiina alkoi levittää sitä suurlähetystöjen kesken Genevessä kesäkuun lopusta lähtien ja pyysi maita allekirjoittamaan sen osoittaakseen tukensa.

– Arvio Xinjiangista, jos se julkaistaan, tehostaa politisoitumista ja ryhmittymien vastakkainasetteluja ihmisoikeusalalla, heikentää ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR:n uskottavuutta ja vahingoittaa OHCHR:n ja jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä, kirje sanoi viitaten Bacheletin toimistoon.

– "Kehotamme voimakkaasti rouva korkeakomissaaria olemaan julkaisematta tällaista arviota."

Kiinan Geneven suurlähetystön tiedottaja Liu Yuyin ei kertonut, oliko kirje lähetetty, eikä vastannut sen sisältöä koskeviin kysymyksiin.

Liu sanoi, että lähes 100 maata oli äskettäin ilmaissut tukensa Kiinalle Xinjiangiin liittyvissä asioissa "ja vastustavansa puuttumista Kiinan sisäisiin asioihin ihmisoikeuksien varjolla".

Tiedottaja sanoi, että joidenkin maiden yritykset "pilata Kiinan imago" Xinjiangin kysymyksellä ei onnistu.

Myöskään OHCHR:n tiedottaja ei kommentoinut sitä, onko Bachelet saanut kirjeen.

Tiedottajan mukaan Xinjiangin raporttia viimeistellään ennen julkistamista. Oikeusasiantuntijoiden ryhmä alkoi kerätä todisteita uiguurien huonosta kohtelusta yli kolme vuotta sitten, mutta raportin julkaiseminen on viivästynyt kuukausia epäselvistä syistä.