Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkintakomitean raportti: Viranomaisten toiminta oli kaoottista ja hidasta Uvalden kouluampumisessa

Texasin Uvalden kouluampumisessa viranomaisten toiminta oli kaoottista ja hidasta, kerrotaan Texasin edustajainhuoneen asettaman tutkimuskomitean sunnuntaina julkaistussa raportissa.

Toukokuussa 19 lasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Uvaldessa.

Tapahtumapaikalla olleiden lainvalvontaviranomaisten lähestymistapaa kuvailtiin raportissa "välinpitämättömäksi". Kaikkiaan 376 lainvalvontaviranomaisen edustajaa oli koululla ampumisen aikaan.

Raportin mukaan osa uhreista olisi saattanut selvitä, jos poliisi olisi toiminut tilanteessa nopeammin. Asemiehen pysäyttämisessä kesti yli tunnin verran siitä, kun ensimmäiset poliisit saapuivat koululle.

Kaoottiseksi tilanteen teki se, että viranomaisilla oli epäselvyyttä siitä, kuka johti toimintaa. Raportin mukaan epäselvä käsitys tilanteen johtamisesta saattoi johtaa tilanteen ratkeamisen viivästymiseen ja siitä aiheutuneisiin kuolemiin.

Raportissa kritisoidaan etenkin paikallista poliisipäällikkö Pete Arredondoa, jonka katsottiin olleen vastuussa tilanteen johtamisesta.

– Arredondo ei ottanut hänelle ennakolta määriteltyä vastuuta tilanteen johtamisesta, joka olisi tarkoittanut myös sitä, että hän olisi kertonut muille poliiseille olevansa johdossa ja että hän olisi perustanut tilannekeskuksen koulun ulkopuolelle, raportissa kerrotaan.

Arredondo on erotettu virastaan määräajaksi Uvalden ampumisen jälkeen.