Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yhä harvempi veneilijä syyllistyy ruorijuopumukseen, ex-pääministeri Aben ampuminen varjostaa vaaleja Japanissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yhä harvempi veneilijä syyllistyy ruorijuopumukseen

Suomen vesialueilla tilastoidut ruorijuopumukset ovat vähentyneet pitkällä aikavälillä, Poliisihallituksesta kerrotaan. Viime vuonna tapauksia tuli kuitenkin ilmi hieman enemmän kuin toissa vuonna.

Vesiliikennejuopumuksesta tuomitaan Suomessa vuosittain vajaat 300 henkilöä.

Ruorijuopumustapausten vähenemistä voi selittää se, että vesiliikennejuopumus tiedostetaan entistä paremmin rikokseksi, ja humalassa veneilyä myös paheksutaan enemmän kuin ennen. Vapaa-ajan veneilyssä ruorijuopumuksen raja on nykyään yhdessä promillessa, kun 1990-luvulla se oli vielä korkeampi.

HS: Aineisto todistaa kohudosentti Johan Bäckmanin vuosia kestäneet pyrkimykset Suomen ja muiden länsimaiden mustamaalaamiseksi

Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman on vuosien ajan aktiivisesti tarjonnut Venäjän valtion televisioyhtiölle Suomea ja muita länsimaita mustamaalaavia uutisaiheita ja tiedotteita, todistaa Helsingin Sanomien näkemä aineisto lehden mukaan.

Bäckmaniin liittyvät tiedot ovat peräisin Venäjän valtiollisesta radio- ja televisioyhtiöstä VGTRK:sta, joka on Kremlin tärkein propagandan ja disinformaation välittäjä.

Helsingin Sanomien analysoima materiaali kattaa yli 90 Bäckmanin VGTRK:lle lähettämää sähköpostia vuosilta 2014–2020. Aineisto on saatu osana kansainvälistä tutkivan journalismin yhteistyöhanketta.

Eurassa mopoauton matkustaja kuoli vakavassa kolarissa, jossa ohittamaan lähtenyt henkilöauto osui mopoautoon

Yksi ihminen on kuollut Satakunnan Eurassa henkilö- ja mopoauton kolarissa, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Poliisin mukaan henkilöauto oli lähtenyt eilen illalla Harjavallantiellä ohittamaan sen edessä ajanutta mopoautoa. Ohituksen aikana henkilöauto oli osunut mopoautoon, minkä seurauksena mopoauto kaatui.

Mopoauton matkustaja kuoli ja kuljettaja loukkaantui vakavasti onnettomuudessa.

Henkilöauton kuljettaja ei loukkaantunut. Poliisi kertoo, että kuljettajaa epäillään muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Entisen pääministeri Aben ampuminen varjostaa parlamentin ylähuoneen vaaleja Japanissa

Japanissa äänestetään tänään edustajista parlamentin ylähuoneeseen. Kaikkiaan 245-paikkaisen ylähuoneen edustajista hieman yli puolet valitaan sunnuntain vaaleissa. Ylähuoneeseen edustajat valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan.

Äänestyspaikat avautuivat varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Tämänpäiväisiä vaaleja varjostaa entisen pääministeri Shinzo Aben kuolema. Abe ammuttiin perjantaina paikallista aikaa vaalitapahtumassa, jossa hän oli puhumassa.

Myös ex-terveysministerit Sajid Javid ja Jeremy Hunt pyrkivät Britanniassa konservatiivipuolueen johtoon

Britanniassa entiset terveysministerit Sajid Javid ja Jeremy Hunt ovat lähteneet mukaan kisaamaan konservatiivipuolueen johtajuudesta. Asiasta kertovat muun muassa brittimediat BBC ja Telegraph.

Kumpikin ehdokkaista on muun muassa väläytellyt veroleikkauksia.

Maan pääministeri Boris Johnson taipui tällä viikolla ministeriensä eroaallon edessä ja ilmoitti eroavansa tehtävästään konservatiivipuolueen johtajana. Johnson on sanonut aikovansa kuitenkin jatkaa pääministerinä, kunnes hänelle on valittu puolueestaan seuraaja.

Useat brittipoliitikot ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa päästä Johnsonin seuraajaksi.

Biden aikoo kritisoidulla vierailullaan vahvistaa strategista kumppanuutta Saudi-Arabian kanssa - tapetilla öljy

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo Washington Postissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että hän tavoittelee strategisen kumppanuuden vahvistamista Saudi-Arabian kanssa.

Bidenin odotetaan ensiviikkoisella matkallaan keskustelevan saudiöljyn lisätuotannosta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut polttoaineen hintoja maailmanlaajuisesti.

Vierailu Saudi-Arabiaan on saanut kritiikkiä erityisesti maan ihmisoikeustilanteen takia. Erityisesti toimittaja Jamal Khashoggin murha vuonna 2018 nosti Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteen uutisotsikoihin. (Lähde: AFP)

Karateka Keinänen sijoittui neljänneksi World Games -kisoissa

Suomalaiskarateka Titta Keinänen on sijoittunut neljänneksi World Games -kisoissa Yhdysvalloissa. Yli 68-kiloisten sarjassa kisaava Keinänen kärsi pronssiottelussa tappion Tunisian Chehinez Jemille. Suomen Karateliitto kuvaa sivuillaan tappiota tiukkaakin tiukemmaksi.

World Games on neljän vuoden välein järjestettävä urheilutapahtuma, joka on tarkoitettu lajeille, jotka eivät ole olympialaisissa. World Gamesiin kuuluu lajeja, jotka ovat aiemmin olleet olympiaohjelmassa tai ovat ehdolla olympialajeiksi.

Ruotsi ja Hollanti tasoihin naisten EM-turnauksessa

Ruotsin ja Hollannin kohtaaminen jalkapallon naisten EM-viheriöllä päättyi tasatulokseen 1–1.

Hollanti tiputti Ruotsin MM-välierissä kolme vuotta sitten. Maiden uudelleenkohtaamista myöhään lauantai-iltana oli suitsutettu etukäteen yhtenä merkittävimmistä peleistä alkulohko-otteluiden joukossa.

Ruotsi otti 1–0-johdon ottelun ensimmäisellä puoliskolla Jonna Anderssonin tyynen viimeistelyn myötä. Hollanti ei kuitenkaan antanut voiton valua Ruotsiin, vaan nousi yli 21 000 katsojan edessä tasoihin Jill Roordin maalilla ottelun toisella puoliajalla.

Portugalin ja Sveitsin välinen EM-kilpailun alkulohko-ottelu päättyi eilen niin ikään pistejakoon maalein 2–2. (Lähde: TT–AFP)

Kohupelaaja Nick Kyrgios haastaa Novak Djokovicin tänään Wimbledonin finaalissa

Serbialaistähti Novak Djokovic puolustaa tänään Wimbledonin tennisturnauksen miesten kaksinpelin mestaruuttaan Australian Nick Kyrgiosia vastaan. Djokovic on Wimbledonin hallitseva mestari ja metsästää uransa seitsemättä Wimbledonin ykkössijaa.

Wimbledonin ykköseksi sijoitettu Djokovic kohtaa sijoittamattoman Kyrgiosin, joka on aiheuttanut runsaasti huomiota käytöksellään. Tenniksen pahana poikana tunnettu Kyrgios on ensimmäistä kertaa urallaan grand slam -turnauksen kaksinpelifinaalissa. Kyrgios eteni välieristä vapaataipaleella finaaliin, kun Rafael Nadal vetäytyi ottelusta loukkaantumisen takia.

Miesten kaksinpelin finaali alkaa Lontoossa Suomen aikaa kello 16.