Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otavamedia on saanut 85 000 euron seuraamusmaksun Tietosuojavaltuutetun toimistolta – yhtiön tietosuojapyyntöjen käsittelyssä oli puutteita

Kustannus- ja media-alan yhtiö Otavamedia on saanut Tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegiolta 85 000 euron hallinnollisen seuraamusmaksun tietosuojapyyntöjen käsittelypuutteiden vuoksi.

Moitteet koskivat sitä, miten yhtiö käsitteli saamiaan henkilötietojen tarkastus- ja poistopyyntöjä.

Tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan osa vuosina 2018–2021 sähköpostitse saapuneista pyynnöistä eivät saavuttaneet asiakaspalvelijoita. Yhtiö huomasi puutteet vasta siinä vaiheessa, kun Tietosuojavaltuutetun toimisto alkoi kysyä asiasta. Tietosuojavaltuutetulle oli tullut vireille 11 Otavamediaa koskevaa asiaa tuona aikana.

Yhtiön mukaan osa pyynnöistä ei ollut välittynyt sähköpostien ohjauksessa ilmenneen teknisen vian vuoksi. Tekninen vika oli kestänyt seitsemän kuukautta.

Allekirjoituksen pyytäminen tarpeettoman laajaa tiedonkeruuta

Otavamedia ei olisi Tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan saanut pyytää allekirjoitusta tulostettavaan lomakkeeseen, jolla rekisteröidyt saivat pyytää itseään koskevia tietoja. Otavamedia oli pyytänyt allekirjoitusta henkilöiden tunnistamista varten. Tietosuojavaltuutetun toimisto kuitenkin arvioi, että allekirjoittamisen pyytäminen oli tarpeettoman laajaa tiedonkeruuta.

Yhtiö on sittemmin korjannut puutteet ja kertonut ottaneensa käyttöön työtavat, joilla varmistetaan, että sähköpostikanavat toimivat. Seuraamuskollegio määräsi Otavamedialle seuraamusmaksun ja antoi sille myös huomautuksen tietosuojarikkomuksista. Päätös on lainvoimainen.

Tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio voi määrätä eri henkilörekistereiden pitäjille seuraamusmaksuja tietosuojan toteutumista koskevista puutteista. Kollegion muodostavat tietosuojavaltuutettu Anu Talus ja kaksi apulaistietosuojavaltuutettua.