Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina otti erävoiton Venäjää vastaan käymässään borssisodassa – Unesco julisti ukrainalaisen borssikeiton kulttuuriperinnöksi

YK:n kulttuurijärjestö Unesco on lisännyt ukrainalaisen borssikeiton valmistusperinteen uhanalaisen kulttuuriperinnön luetteloonsa. Aineettomaksi kulttuuriperinnöksi katsotaan ilmiöt, jotka periytyvät edellisiltä sukupolvilta ja säilyvät elävinä.

Unescon antama tunnustus oli erävoitto Ukrainalle niin kutsutussa borssisodassa eli Ukrainan ja Venäjän välille syntyneessä kiistassa siitä, kummasta maasta Itä-Euroopassa suosittu, punajuurista tehtävä borssikeitto on lähtöisin.

Hakemuksen borssikeitosta Unescon kulttuuriperinnöksi teki ukrainalainen kokki Jevhen Klopotenko vuonna 2020 Ukrainan kulttuuriministeriön ja parlamentin tuella.

Unescon mukaan päätös hyväksyttiin historiallisesti nopeutetussa menettelyssä. Päätöstä perusteltiin Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamilla kielteisillä vaikutuksilla ukrainalaiseen borssiperinteeseen.

"Borssi on osa ukrainalaista yhteiskuntaa"

Unescon mukaan sota Ukrainassa on paitsi vaikeuttanut paikallisten vihannesten kasvattamista ja valmistamista ruoaksi, mutta myös rajoittanut ihmisten kokoontumista borssikeiton äärelle perinteiseen tapaan.

Ukrainalainen borssikeittoperinne tarvitseekin siksi Unescon mukaan kiireellisesti suojelua.

– Niin hääruokana, kokkauskilpailujen keskipisteenä kuin turistien houkuttelijanakin borssi on osa ukrainalaista yhteiskuntaa, kulttuuriperintöä, identiteettiä ja perinnettä, Unescon valintaperusteissa kuvailtiin.

Venäjältä vastustusta tunnustukselle

Ukrainassa tunnustus otettiin riemulla vastaan. Maan kulttuuriministeri Oleksandr Tkatshenko julisti viestipalvelu Telegramissa borssisodan voiton kuuluvan Ukrainalle.

– Tulemme voittamaan sekä borssisodan, että tämän sodan (Venäjää vastaan), kulttuuriministeri kirjoitti.

Venäjän ulkoministeriössä päätöksestä ei oltu tyytyväisiä. Ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Ukrainan yritys omia borssikeitto on esimerkki muukalaisvihasta ja "modernista kiovalaisesta nationalismista".

Varsinaista selvyyttä borssikeiton alkuperästä Unescon antama tunnustus ei antanut. Unescon mukaan Ukrainassa valmistettava borssikeitto on yksi versio monessa maassa suositusta ruokalajista.