Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeessä sijaitseva Evon metsäalue kiinnostaa – tuorein ehdotus tekisi siitä retkeilyalueiden mallikappaleen

Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä esittää, että Hämeessä sijaitsevaa Evoa kehitettäisiin valtion malliretkeilyalueena. Alue sijaitsee Hämeenlinnan kaupungissa ja Padasjoen kunnassa.

Tällä hetkellä Evolla on työryhmän mielestä muun muassa liian pieni ja vanhanaikainen majoituskapasiteetti. Yhä useampi matkailija kuitenkin arvostaa ja kaipaa palveluita ja nykyajan mukavuuksia, kuten hyvää yösijaa ja ravintoloita.

– Nykyretkeilijät vaativat paljon enemmän palveluita kuin aiemmin. Se ei ole enää niin askeettista toimintaa, sanoi työryhmän puheenjohtaja, Metsähallituksen pääjohtaja Juha Niemelä.

Työryhmälle olisi tärkeää myös huolehtia luontoympäristöstä ja kehittää koulutusta ja tutkimusta alueella.

Evoon kuuluu nykyisellään valtion retkeilyalue, joka on noin 4 700 hehtaaria, noin 1 000 hehtaarin kokoiset suojelualueet, Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) käytössä oleva, noin 2 000 hehtaarin opetusmetsä sekä Hämeenlinnan kaupungin omistama noin 1 000 hehtaarin retkeilyalue.

Työryhmä houkuttelisi kävijöitä runsaasti lisää

Työryhmä arvioi, että ehdotuksen mukaisilla monilla toimenpiteillä kävijämäärä alueella 2,5-kertaistuisi 200 000 kävijään vuodessa. Lisäksi taloudellinen hyöty kasvaisi miljoonilla euroilla, kun alueelle tulisi lisää palveluita ja majoitusta.

Työryhmä luovutti loppuraporttinsa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurviselle (kesk.) keskiviikkona.

– Minusta on erittäin arvokasta, että työryhmä on mielestäni löytänyt mallin, jossa voidaan yhteen sovittaa samaan aikaan Evon mittaamattomat luontoarvot, joista täytyy ehdottomasti pitää kiinni, metsästys, kalastus, tutkimus, tiede, koulutustoiminta ja matkailu, Kurvinen sanoi.

Ympäristöministeriöllä toinen ajatus

Viime kesänä saman alueen tulevaisuudesta valmistui toinenkin selvitys. Ympäristöministeriön asettama työryhmä päätyi esittämään Evoon lähes 5 000 hehtaarin tiedekansallispuistoa valtion maille. Kansallispuisto käsittäisi valtion retkeily- ja luonnonsuojelualueita.

Kurvinen sanoi, että kaksi erilaista tulevaisuuden kehitysnäkymää eivät sulje toisiaan pois.

– Oma vaatimaton näkemykseni on se, että ne hienot ajatukset, jotka tiedekansallispuistossa taustalla ovat, voidaan toteuttaa myös malliretkeilyalueen pohjalta. Ideat ovat tosi hienoja ja kannatettavia eikä mitenkään sellaisia, että maa- ja metsätalousministeriö tai allekirjoittanut niitä vastustaisi, hän vastasi toimittajille.

Ministeri sanoi, että valtion retkeilyalueet, joita on Suomessa viisi kappaletta, pitää nostaa ihmisten tietoisuuteen voimakkaammin.

Valtion retkeilyalueita voidaan ulkoilulain mukaan perustaa valtion maalle, jolla on ulkoilun kannalta huomattava yleinen merkitys.

Ohisalo: Olisiko tilaa luoville ratkaisuille?

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Evo selvästi kiinnostaa suomalaisia, koska vuoden sisään on valmistunut selvitykset tiedekansallispuiston perustamisen mahdollisuuksista ja nyt retkeilyalueen kehittämisestä.

– Seuraavaksi on hyvä päästä käymään yhdessä ministerikollegani Antti Kurvisen kanssa keskustelu Evon alueen kehittämisen seuraavista askeleista, hän vastasi STT:lle sähköpostilla keskiviikkona.

Hän ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, onko uusi ehdotus ristiriidassa hänen oman ministeriönsä vuodentakaisen ehdotuksen kanssa, sillä hän ei ole perehtynyt siihen riittävästi.

– Evo on poikkeuksellisen hieno ja laaja metsämanner, ja pohdinkin olisiko tilaa luoville ratkaisuille eri toiveiden yhteensovittamiseksi. Voisiko Evon alueen retkeilyä kehittää yhdessä ja samaan aikaan tuoda alueelle myös maailman ensimmäisen tiedekansallispuiston ja näin suojella alueen arvokasta luontoa?

Tiedekansallispuiston perustamiskustannuksiin arvioitiin tarvittavan vähintään kolme miljoonaa euroa ja vuotuisiin ylläpitokustannuksiin vähintään 300 000 euroa valtiolta.

Malliretkeilyaluetta kannattava työryhmä ei laskenut kustannuksia, joita alueen kehittämisestä tulisi. Valtio vastaisi retkeilyrakenteista, mutta itse rakentaminen olisi yksityisten tahojen rahoittamaa.

Metsästyslinjaukset eroavat eri ehdotuksissa

Jos tiedekansallispuisto perustettaisiin, metsästystä ehdotettiin rajoitettavaksi. Ympäristöministeriön työryhmän mukaan se voisi jatkua kahdella vaihtoehtoisella tavalla. Yhdessä vaihtoehdossa hirven ajo sallittaisiin kansallispuiston alueelta kansallispuiston ulkopuolelle, jossa se voitaisiin kaataa. Toinen vaihtoehto sallisi metsästyksen viranomaisen luvalla ainoastaan rajoitettuna aikana lokakuun lopusta joulukuun puoliväliin.

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä lähti siitä, että metsästys jatkuu nykyisellään. Sen turvallisuutta kuitenkin kehitettäisiin.

– Ehkä jos halutaan ristiriitoja hakea, tässä meillä oli erilainen näkemys kuin edellisellä työryhmällä, mutta nykytila on hyvin toiminut, Niemelä sanoi.

Työryhmän varapuheenjohtaja, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Koskinen täydensi, että hirvijahdin lähes satavuotista perinnettä alueella ei tule katkaista.

Ohisalo sanoo uskovansa, että voidaan löytää ratkaisuja, joilla erilaisia toiveita alueen käytölle voidaan pohtia sovittaen yhteen turvallisuus, ihmisten määrän kasvu ja luonnon hyvinvointi.