Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies myi bitcoineja yli 52 000 euron voitolla ja jätti verot maksamatta – oikeus hylkäsi syytteen veropetoksesta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen, joka koski epäiltyä veropetosta virtuaalivaluutta bitcoinin myynnissä. Mies myi vuonna 2017 bitcoineja ja sai myynnistä yli 52 000 euroa voittoa. Myynnistä olisi pitänyt maksaa liki 17 000 euron verot, mutta mies jätti sen tekemättä.

Mies kiisti syytteen. Hän sanoi, ettei tahallaan jättänyt veroja maksamatta. Hänen mukaansa hän ei tiennyt, että Suomessa veroilmoitus pitää tehdä oma-aloitteisesti. Mies oli hiljattain muuttanut Suomeen Britanniasta.

– Hän oli käsittänyt, että verottaja saisi tiedon myynneistä bitcoinien välittäjältä ja että myynnit olisivat tulleet joka tapauksessa verottajan tietoon, miehen vastauksessa sanotaan.

Oikeus katsoi, että miehen toiminta lähtökohtaisesti täytti veropetoksen tunnusmerkistön, mutta veron välttäminen ei ollut hänen tarkoituksensa. Oikeus uskoi, että mies oli siinä käsityksessä, että myyntivoitoista menee ilmoitus verottajalle.

– (Syytetty ei) ollut saanut tavanomaista esitäytettyä veroilmoitusta, joka olisi osoittanut hänen velvollisuuttaan ilmoittaa tuloistaan. Näissä olosuhteissa käräjäoikeus pitää mahdollisena, että (hän) ei ollut ilmoittanut saamistaan myyntivoitoista verottajalle sen vuoksi, että hän oli käsittänyt verottajan saavan kyseisen tiedon muualta.