Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Louisianassa ja Utahissa tuomari esti väliaikaisesti aborttioikeutta rajaavien lakien voimaantulon

Yhdysvalloissa louisianalaistuomari on estänyt väliaikaisesti osavaltiossaan uusien aborttioikeutta rajaavien lakien voimaantulon.

Tuomari esti voimaantulon kolmelta niin sanotulta liipaisinlailta, joiden oli tarkoitus astua voimaan korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen.

Tuomarin päätös liittyi aborttioikeutta puolustavan kansalaisjärjestön ja erään Louisianan abortintarjoajan kanteeseen, jonka mukaan liipaisinlaeissa ei ole määritelty tarkemmin sitä, missä olosuhteissa raskaudenkeskeytys on kielletty ja milloin lait tulisivat voimaan. Tuomari määräsi, että kanteita käsitellään 8. heinäkuuta.

Osavaltion kolme abortintarjoajaa keskeyttivät hetkellisesti toimintansa korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen osavaltion liipaisinlakien vuoksi.

Louisianan demokraattikuvernööri John Bel Edwards sanoi viime viikolla BBC:n mukaan, että vaikka hän on "elämän puolesta ja vastustaa aborttia", hän ymmärtää etteivät kaikki, mukaan lukien republikaanit, ole asiasta samaa mieltä.

Myös Utahissa tuomari on estänyt kahdeksi viikoksi uusien aborttilakien voimaantulon, kertoo uutiskanava NBC.

Tuomarin päätös tuli Planned Parenthood -järjestön pyynnöstä. Järjestön lakimiehen mukaan viidenkymmenen vuoden jälkeen aborttien tekemisen keskeyttäminen näin nopealla aikataululla aiheuttaisi vakavaa haittaa osavaltion naisille.

Tiukat aborttilait voimaan noin joka toiseen osavaltioon

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina oikeuden aiemman päätöksen vuodelta 1973. Liittovaltion tasoinen aborttioikeus oli perustunut Yhdysvalloissa tähän liki viiden vuosikymmenen takaiseen niin kutsuttuun Roe vastaan Wade -päätökseen.

Kaikkiaan kolmellatoista osavaltiolla oli valmiina ennen korkeimman oikeuden päätöstä tehdyt liipaisinlait. Aborttia voimakkaasti rajaavia tai kieltäviä lakeja odotetaan otettavan käyttöön noin puolessa Yhdysvaltain osavaltioista.

Louisianassa tehtyä kannetta vastaavia oikeusjuttuja liipaisinlakeja vastaan käsitellään myös Floridassa ja Ohiossa.

Yhdysvalloissa abortti jakaa kansaa. Riippumattoman Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa aborttia kaikissa tai useimmissa tapauksissa. Kanta vaihtelee merkittävästi puoluekannan mukaan.

Demokraateista abortin laillisuutta kannattaa kaikissa tai useimmissa tapauksissa 80 prosenttia, kun republikaaneista sitä kannattaa vain 35 prosenttia.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.