Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-jäsenyysaikeet saattavat nytkähtää vihdoin eteenpäin – Bulgarian parlamentti puolsi EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamista

Bulgarian parlamentti on äänestänyt sen puolesta, että EU-jäsenyysneuvottelut voidaan aloittaa Pohjois-Makedonian kanssa. Aiemmin Bulgaria on vastustanut asiaa.

Bulgarian tuore päätös tasoittaa tietä Pohjois-Makedonian sekä Albanian etenemiselle lähemmäs EU:ta. Ehdokasmaakaksikko on odottanut pitkään, että ne pääsisivät käymään varsinaisia liittymisneuvotteluja EU:n kanssa.

EU-maiden on päätettävä jäsenyysneuvottelujen käynnistämisestä yksimielisesti.

Vaikka jäsenyysneuvottelut todella käynnistettäisiin, Pohjois-Makedonialla ja Albanialla on edelleen edessään pitkä tie EU:n jäseniksi. Jäsenyysneuvotteluihin kuluu tyypillisesti vuosia, eikä ole poissuljettua, että uusia vastoinkäymisiä ilmestyisi hakijamaiden eteen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan bulgarialaiset kansanedustajat ovat sanoneet olevansa valmiita puolustamaan kantojaan ja puuttumaan jäsenyysprosessiin tarvittaessa. Yksi Bulgarian esillä pitämistä kiistakysymyksistä koskee kieltä, sillä bulgarialaisten mukaan makedonia pitäisi katsoa bulgarian murteeksi.

Bulgarian vastahankaisuuden lientymisen taustalla on EU-puheenjohtajamaa Ranskan johdolla muotoiltu kompromissiehdotus, jonka taakse myös Pohjois-Makedonian pitäisi asettua.

Pohjois-Makedonia arvioi asiaa vielä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää Bulgarian parlamentin äänestystulosta erinomaisen hyvänä asiana.

Eteneminen jäsenyysneuvotteluissa ei ole täysin varmaa, koska Pohjois-Makedonian lopullinen suhtautuminen kompromissiehdotukseen ei ole vielä tiedossa.

Pääministeri Marin pitää tärkeänä, että neuvotteluissa edettäisiin.

– Siellä pohjaesityksessä on totta kai hankalia kohtia, joita nyt Pohjois-Makedoniassa arvioidaan, Marin sanoi perjantaina.

Pohjois-Makedonian pääministeri Dimitar Kovacevski sanoi torstaina, että nykyisessä muodossaan Ranskan ehdotusta on mahdoton hyväksyä.

Länsi-Balkanilla turhauduttu hitaaseen etenemiseen

EU:n laajentumisesta keskusteltiin torstaina EU-maiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä. Ennen huippukokouksen alkua EU-maat tapasivat Länsi-Balkanin maiden johtajia. Länsi-Balkanin puolelta ilmassa oli selvää turhautumista siihen, että EU:n laajentuminen alueelle on edennyt tahmeasti.

Marin kommentoi Suomen olleen johdonmukainen linjassaan Länsi-Balkanin maiden suhteen ja tukeneen EU:n laajentumista sovittujen kriteerien mukaisesti.

Marin korosti torstaina, että EU:n on tehtävä oma osansa ja varmistettava laajentumispolitiikan uskottavuus: silloin on edettävä neuvotteluissa, kun ehdokasmaa täyttää annetut kriteerit.

Eurooppaministerit löysivät poliittisen yhteisymmärryksen jäsenyysneuvottelujen käynnistämisestä Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa jo vuonna 2020, mutta etenemistä ei sen jälkeen ollut, sillä Bulgaria esti neuvottelujen varsinaisen aloittamisen Pohjois-Makedonian osalta historiaan liittyvän kiistan vuoksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.