TEM: Puolella työnantajista vaikeuksia löytää työvoimaa, vaikein tilanne majoitus- ja ravitsemusalalla

Rekrytointeja tehneistä työnantajista jopa 50 prosentilla on ollut vaikeuksia löytää tarvitsemaansa työvoimaa, ja noin kolmannes ei ole löytänyt kaikkiin työsuhteisiin sopivaa tekijää, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvitys.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että vaikeinta työvoiman löytäminen on majoitus- ja ravitsemusalalla. Suurin syy alalta karkaamiseen on ollut koronaepidemian tuottama epävarmuus.

Kuluneen 12 kuukauden aikana syntymättä on jäänyt selvityksen mukaan yhteensä 130 000 työsuhdetta. Näistä työsuhteista suurin osa on ollut sote-alalla ja koulutuksessa.

Haatainen esitteli tiedotustilaisuudessa TEMin Työvoimatiekartta-hanketta, jonka tavoitteena on parantaa työvoiman saatavuutta kaikilla toimialoilla koko Suomessa. Hanke alkoi syksyllä 2021.

Haatainen sanoi, että työmarkkinat vetävät tällä hetkellä todella hyvin. TEMin selvityksen mukaan samanaikainen avoimien työpaikkojen ja työttömien suuri määrä viittaa kohtaanto-ongelmiin.

– Avoimia työpaikkoja on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Työllisyyden odotetaan kehittyvän hyvään suuntaan, vaikka Ukrainan sota aiheuttaa epävarmuutta, Haatainen sanoo.

Myös kansainvälisiä rekrytointeja tarvitaan

Haatainen kertoi, että hallitus on saavuttanut 74 prosentin työllisyysasteen tavoitteensa. Aiemmalla mittaustavalla työllisyysaste olisi 75 prosenttia.

Haataisen mukaan työnantajien olisi nyt tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisia työpaikat ovat eli esimerkiksi työoloihin, palkkoihin ja työntekijöiden osaamisen kehittämiseen.

Hän sanoi, että nyt tarvitaan myös kansainvälisiä rekrytointeja. Yksi TEMin hankkeen tavoitteista on selvittää, kuinka paljon ja millä aloilla Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa.

Hankkeessa on tarkoitus selvittää eri toimialojen työryhmien ratkaisuja, joilla avointen työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden kohtaantoa voidaan parantaa.

– Työtä tehdään työnantajien ja -tekijöiden kanssa, Haatainen sanoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka