Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron ei hyväksynyt pääministeri Bornen eronpyyntöä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kieltäytynyt hyväksymästä maan pääministerin Elisabeth Bornen eronpyyntöä. Borne tarjoutui eroamaan sen jälkeen kun presidenttiä tukeva koalitio ei onnistunut saamaan enemmistöä parlamenttivaaleissa.

Pääministerin eronpyynnöstä ja Macronin pyynnölle antamasta torjunnasta kertoi tänään presidentin kanslia.

Ranskassa on ollut määrä aloittaa tänään neuvottelut siitä, miten Macronin sunnuntain parlamenttivaaleissa menettämä parlamenttienemmistö olisi mahdollista turvata. Tasavaltalaisten johtaja Christian Jacob, äärioikeistolaisen kansalliskokouksen johtaja Marine Le Pen ja muut puoluejohtajat tapaavat lähipäivinä Macronin. Myös sosialistipuolueen johtaja Olivier Faure ja vanhaa kommunistipuoluetta PCF:tä johtava Fabien Roussel tapaavat Macronin. He molemmat kuuluvat nykyisin Nupes-vasemmistoliittoon. Vasemmistojohtaja Jean-Luc Melenchon puolestaan ei ole toistaiseksi osallistunut neuvotteluihin.

Jos presidentti ei onnistu parlamenttienemmistön kokoamisessa tuekseen, hänen on vaikeaa toteuttaa toiselle presidenttikaudelleen suunnittelemiaan uudistuksia, kuten hyvinvointiuudistuksia ja eläkeiän nostamista.

Hallitusremontti kuitenkin edessä?

Vaikka pääministeri Borne pystyisikin tehtävässään, on todennäköistä, että vaalien jälkeen hallituksen uudelleenjärjestely lähestyy lopulta.

Macron uskoo, että hallituksen on "pysyttävä tehtävässään ja toimittava". Hallitus etsii nyt "rakentavia ratkaisuja" poliittiseen umpikujaan, kertoi nimettömänä pysytellyt Ranskan hallinnon työntekijä.

Emmanuel Macronin Yhdessä-koalitiolla on edelleen eniten paikkoja kansalliskokouksessa sunnuntain vaalien jälkeen, mutta siltä jäi uupumaan kymmeniä paikkoja enemmistöstä. Sen sijaan Melenchon ja Le Pen lisäsivät kannatustaan ja puolueidensa paikkamääriä isoilla harppauksilla.