Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivittäismaksamiselle rakennetaan varajärjestelmää vakavien häiriöiden varalta – kriisissä rampautunut pankki siirtäisi asiakas- ja tilitiedot huoltovarmuustilijärjestelmälle

Varautumisen ministerityöryhmä on päättänyt, että Suomeen luodaan varajärjestelmä siltä varalta, että normaaleja maksamisjärjestelyjä ei voida käyttää yhteiskunnan vakavissa häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa.

– Viranomaiset ovat seuranneet rahoitusalan turvallisuustilannetta kevään ajan tiiviisti eivätkä ole havainneet mitään poikkeavaa. Alan yksittäiset toimijat ovat varautuneet hyvin esimerkiksi kyberhyökkäyksiin. Meidän pitää kuitenkin jatkaa varautumistamme koko yhteiskunnan tasolla siihen, että pystymme turvaamaan päivittäismaksaminen myös kaikkein vakavimmissa häiriötilanteissa, sanoi ministerityöryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) tiedotteessa.

Suunnitelma on, että jos pankki kärsisi pitkäaikaisesta vakavasta toimintahäiriöstä, voitaisiin sen asiakkaiden tili- ja korttipalvelut hoitaa tehtävää varten perustettavassa huoltovarmuustilijärjestelmässä. Huoltovarmuustilijärjestelmä tarjoaisi keskeiset päivittäismaksamisen palvelut pankin puolesta väliaikaisesti ja asiakas pysyisi vanhan pankkinsa asiakkaana.

Laskut saisi maksettua, luottokortti ei toimisi

Jos varajärjestelmä otettaisiin käyttöön, voisi häiriöstä kärsivän pankin asiakas tehdä eurotilisiirtoja omalta pankkitililtään ja vastaanottaa maksuja. Maksuja voisi tehdä debit-korteilla, mutta luottokorttimaksut eivät olisi mahdollisia.

Käteistä voisi nostaa ainakin sellaisista automaateista, joiden järjestelmät ovat Suomessa. Mobiilimaksuja voisi tehdä rajoitetusti kotimaisissa Siirto- ja Pivo-sovelluksissa.

Pankin asiakkaan ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä muuta kuin pitää huolta, että hänen yhteystietonsa ovat ajan tasalla pankissa ja väestötietojärjestelmässä.

Näin luotava varajärjestelmä on osa kokonaisuutta, jolla lisätään yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Perustettavan huoltovarmuustilijärjestelmän ohella kokonaisuuteen kuuluu muun muassa pankkien välisen maksuliikenteen turvaaminen.

Varajärjestelmän vaatii tarkennuksia lainsäädäntöön. Hallitus aikoo antaa esityksensä lainmuutoksista ensi viikon keskiviikkona.