Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennusti viime vuonna parhaiten Suomen talouskehityksen

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on voittanut vuoden 2021 Talousennustaja-palkinnon. Palkinnon myöntää vuosittain Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Suomen talouden kehityksen parhaiten ennustaneelle taholle.

Etla on jo aiemmin tänä vuonna voittanut Consensus Economics -tutkimusyhtiön järjestämän kilpailun euroalueen tarkimmista talousennusteista viime vuonna. Etla onnistui lopulta ennustamaan tarkimmin koko euroalueen bruttokansantuotteen ja inflaation kehityksen.

Talousennustaja-palkinto luovutettiin Etlan ennustepäällikölle Markku Lehmukselle vuosittaisessa Taloustutkijoiden kesäseminaarissa Jyväskylässä tänään.

Lehmus arvioi, ettei moni osannut ennakoida, kuinka vahvaa talouden toipuminen koronasta oli.

– Koronarokotteet valmistuivat nopeammin kuin ennakoitiin ja tämän takia toipuminen oli voimakkaampaa kuin ennustettiin. Myös valtion harjoittama finanssi- ja rahapolitiikka oli nyt voimakkaampaa kuin 2008 finanssikriisin jälkeen. Hyvin olemme olleet hereillä, Lehmus sanoo tiedotteessa.

Voittajan ratkaisi keskimääräinen osumatarkkuus

Voittajan ratkaisi ennusteiden keskimääräinen osumatarkkuus. Arvioitavia muuttujia oli yhteensä yhdeksän, muun muassa bruttokansantuote, työttömyys, inflaatio, vaihtotase ja investoinnit. Tarkasteltavia ennusteen teon ajankohtia oli kolme, kevät 2021, syksy 2021 ja kevät 2022.

Talousennustajien kristallipallo-palkintoja on jaettu vuodesta 1998 lähtien. Kyseessä on kolmas kristallipallo, jonka Etla on historiansa aikana voittanut. Aiemmin Etla on saanut kristallipallon vuosina 2007 ja 2004.

Etlan nelihenkisen ennusteryhmän muodostavat Lehmuksen lisäksi tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila ja Päivi Puonti.