Venäjä tulittaa Ukrainan asemia lähes kaikella arsenaalistaan löytyvällä ydinaseita lukuun ottamatta, sanoi Ukrainan presidentin avustaja BBC:lle

Ukrainalaissotilaita kuolee rintamalla tällä hetkellä päivittäin noin 100–200, sanoi Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljak.

BBC:n haastatteleman Podoljakin mukaan Ukraina tarvitsisi länneltä käyttöönsä 150–300 raketinheitinjärjestelmää vastatakseen Venäjän sotilaalliseen voimaan. Podoljak sanoi, että Venäjä tulittaa Ukrainan asemia tällä hetkellä lähes kaikella arsenaalistaan löytyvällä ydinaseita lukuun ottamatta. Hänen mukaansa Venäjä käyttää raskasta tykistöä, raketinheitinjärjestelmiä ja lentokalustoa.

Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov kertoi torstaina päivittäisten tappioiden määrän olevan noin sata sotilasta. BBC:n mukaan vaihtelevat luvut kertovat siitä, kuinka vaikeaa on saada tarkkaa tietoa rintamalta.

"Tällaiset oikeudenkäynnit sotavankeja vastaan ovat sotarikos"

YK:ssa ollaan huolissaan kahden brittitaistelijan ja yhden marokkolaisen taistelijan saamista kuolemantuomioista. Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit ovat tuominneet taistelijat kuolemaan, kertoivat venäläiset tiedotusvälineet torstaina.

Britit ja marokkolainen vangittiin heidän taistellessaan Ukrainan joukkojen riveissä itäisellä Donetskin alueella. Separatistiviranomaiset tuomitsivat heidät hallituksen kaatamisen yrityksestä.

– YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on huolissaan itse julistautuneen Donetskin kansantasavallan niin sanotusta korkeimmasta oikeudesta, joka tuomitsee kolme sotilasta kuolemaan, sanoi tiedottaja Ravina Shamdasani toimittajille Genevessä.

Shamdasanin mukaan vuodesta 2015 alkaen on huomattu, että itse julistautuneiden tasavaltojen oikeuslaitoksissa ei ole noudatettu oikeudenmukaisia oikeudenkäyntien takuita, kuten julkisia kuulemisia, riippumattomuutta, tuomioistuinten puolueettomuutta ja oikeutta olla pakottamatta todistamaan.

– Tällaiset oikeudenkäynnit sotavankeja vastaan ovat sotarikos, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) tiedottaja Shamdasani sanoi.

Ukrainan syyttäjäviranomainen: Ulkomaalaissotilaiden tuomio pilkkaa oikeutta

Ukrainan syyttäjäviranomainen Iryna Venediktova kuvasi myöhään torstaina ulkomaalaissotilaiden tuomioita kansainvälisen oikeuden ”rikkomiseksi ja pilkkaamiseksi” ja sanoi, että miehiä tulisi kohdella oikeudenmukaisesti Geneven yleissopimusten mukaisesti.

– Ukraina on jo aloittanut asiasta esitutkinnan ja ryhtyy kaikkiin asianmukaisiin toimiin varmistaakseen, että kaikki tähän laittomaan toimintaan osallistuneet ovat vastuussa teoistaan, hän sanoi lausunnossaan.

Brittitaistelijat olivat antautuneet Mariupolin satamakaupungissa Etelä-Ukrainassa huhtikuussa.

Ukrainan tuomioistuimet ovat antaneet kolmelle venäläiselle sotilaalle pitkät vankeusrangaistukset sotarikosoikeudenkäynneissä Venäjän helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen.

Venediktova sanoi torstaina, että Ukraina tutkii yli sataa venäläissotilasta epäillyistä sotarikoksista.

Britannian tiedustelu: Venäjällä vaikeuksia peruspalveluiden toimittamisessa miehittämilleen alueille

Venäjällä on vaikeuksia peruspalveluiden toimittamisessa miehittämiensä ukrainalaisalueiden asukkaille, kertoo Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

Puhtaan juomaveden saaminen on ollut epäsäännöllistä. Lisäksi internet- ja puhelinyhteyksissä on ollut suuria häiriöitä.

Hersonin alueella pulaa on lääkkeistä ja Mariupolin kaupunkia uhkaa koleraepidemia. Koleratapauksia on raportoitu huhtikuusta alkaen.

Britannian sotilastiedustelu arvioi, että Mariupolin terveydenhuolto on todennäköisesti jo romahtamisen partaalla, ja koleran leviäminen vaikeuttaisi tilannetta entisestään.

Ukraina sanoo tehneensä iskuja Venäjän asemiin Hersonissa

Ukraina sanoo iskeneensä Venäjän sotilaallisiin asemiin eteläisellä Hersonin alueella. Ukrainan joukot taistelevat Hersonissa Venäjän miehittämien alueiden takaisin saamiseksi.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi maan lennoston tehneen joukon iskuja vihollisen asemiin. Herson oli ensimmäisten alueiden joukossa, jotka Venäjä otti hallintaansa 24. helmikuuta tekemänsä hyökkäyksen jälkeen. Venäjän Hersoniin asettamat viranomaiset ovat esittäneet kansanäänestyksen järjestämistä alueen liittämiseksi Venäjään.

NY Times: Venäjän Googlena tunnettu Yandex häivyttää maiden rajoja karttapalvelussaan

"Venäjän Googlena" tunnettu Yandex sanoo häivyttävänsä maiden välisiä rajoja karttapalveluissaan, uutisoi New York Times -lehti. Torstai-illasta alkaen esimerkiksi Ukrainan ja Venäjän rajat merkittiin samanlaisella viivalla kuin Ukrainan eri alueiden rajat.

Lehden mukaan netissä on spekuloitu siitä, tehtiinkö muutos siksi, että Yandex haluaa välttää painostusta rajojen uudelleenpiirtämiseksi, kun Venäjä miehittää lisää Ukrainan alueita.

Yandexin mukaan muutos tehtiin siksi, että se haluaa karttojen suuntautuvan paikalliseen käyttöön. Karttapalvelut ovat yksi Yandexin suosituimmista palveluista.

– Yandexin kartat on yleispalvelu, joka auttaa ihmisiä löytämään organisaatioita ja paikkoja lähellä, valitsemaan julkisen liikenteen ja suunnittelemaan mukavia reittejä, yritys sanoi.

Zelenskyi: Donbassin kaupungit yhä miehittäjien keskeisiä kohteita, mutta pitävät pintansa

Etulinjan tilanteessa ei ole merkittäviä muutoksia, kertoi presidentti Volodymyr Zelenskyi torstai-illan puheessaan. Sjevjerodonetsk, Lysytshansk ja muut Donbassin kaupungit, jotka ovat venäläisten miehittäjien keskeisinä kohteina, pitävät presidentin mukaan pintansa.

Zaporizhzhjan kaupungissa Ukraina on onnistunut estämään Venäjän suunnitelmia, Zelenskyi kertoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka