Hiljaisuus Sjevjerodonetskissa kestää vain aseiden lataamisen ajan, sanoo Luhanskin kuvernööri

Hiljaisuus Sjevjerodonetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa kestää vain aseiden lataamisen ajan, kuvailee Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kaupungin tilannetta viestipalvelu Telegramissa. Katutaistelut jatkuvat alueella, kertoo Guardian-lehti.

Haidain mukaan Venäjä yrittää yhä edetä kaupungin teollisuusalueella, jota Ukraina vielä pitää hallussaan.

Kuvernöörin mukaan Ukrainan puolustajat voisivat "siivota" Sjevjerodonetskin parissa päivässä, jos Ukraina saisi länsimailta pitkän kantomatkan aseita.

Zelenskyi: Ukraina on aiheuttanut tappioita venäläisjoukoille

Ukraina on aiheuttanut paljon tappioita venäläisjoukoille Sjevjerodonetskissa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan keskiviikkona.

Presidentin mukaan kaupunki on edelleen taisteluiden keskiössä.

– Donbassin alueen kohtalo ratkeaa monilta osin siellä, Zelenskyi sanoi.

Haidai kertoi aiemmin keskiviikkona, että Sjevjerodonetsk on "pääasiassa" Venäjän hallinnassa. Myös Donetsjoen vastarannalla sijaitseva Lysytshanskin kaupunki on Haidain mukaan kärsinyt Venäjän tykistötulituksesta.

Zelenskyi muisteli puheessaan myös vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoja, jotka Ukraina järjesti yhdessä Puolan kanssa. Tuolloin osa otteluista pelattiin Donetskin kaupungin Donbas-areenalla.

– Siitä on vain kymmenen vuotta. Tuntuu kuin se olisi tapahtunut jossain toisessa maailmassa, Zelenskyi sanoi.

Donetskin kaupunki on ollut Venäjän ylläpitämän separatistihallinnon hallinnassa vuodesta 2014.

Venäjä todennäköisesti pyrkii etenemään syvemmälle Donetskin alueelle, arvioi Britannian tiedusteluraportti

Venäjän itäiset joukot ovat pyrkineet kahden viimeisen vuorokauden aikana todennäköisesti etenemään Izjumin kaupungin eteläpuolelle, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti.

Venäjä ei ole edennyt Izjumin alueella huhtikuun jälkeen, sillä ukrainalaiset onnistuivat hidastamaan Venäjän etenemistä hyvällä maaston käytöllä.

Venäjä todennäköisesti pyrkii palauttamaan voimaansa tällä alueella painostaakseen Sjevjerodonetskia, sillä se antaa venäläisille mahdollisuuden edetä syvemmälle Donetskin alueelle, tiedusteluraportissa arvioidaan.

Zelenskyi varoittaa nälänhädästä

Miljoonat ihmiset saattavat nähdä nälkää, jos Venäjä ei päästä ukrainalaisia viljalasteja pois maan satamista, varoittaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi torstaiaamuna julkaistussa puheessaan.

Presidentin mukaan Ukraina ei pysty viemään vehnää, maissia, öljyä ja muita tuotteita, joilla hänen mukaansa oli ollut "vakauttava rooli globaaleilla markkinoilla”.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi keskiviikkona, että Ukrainan sodan vaikutukset ruokaturvaan, energiaan ja rahatalouteen ovat vakavat.

– Tämän vuoden kriisissä on kyse pääsyn puutteesta. Ensi vuonna kyse voi olla ruuan puutteesta, Guterres sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Venäjä on kiistänyt, että satamissa jumissa olevat viljatonnit kiihdyttäisivät globaalia ruokakriisiä.

– Sikäli kuin me tiedämme, viljaa on (jumissa) paljon vähemmän kuin Ukraina sanoo. Ei ole syytä liioitella näiden viljavarastojen merkitystä, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut.

Hän väitti, että Ukrainan kriisi ei ole aiheuttanut tai nopeuttanut ruokakriisiä maailmassa.

Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Ukrainan viljan nykyisellä tilanteella ei ole mitään tekemistä ruokakriisin kanssa.

Pormestarin avustaja Mariupolin raivauksesta: "Päättymätön kuoleman karavaani"

Venäjän valtaamasta Mariupolista etsitään edelleen kuolonuhreja rakennusten raunioista. Yksittäisen kerrostalon raunioista voi löytyä 50–100 ruumista, kertoi Mariupolin pormestarin avustaja Petro Andrjushtshenko Telegram-tilillään. Andrjushtshenkon kommentista uutisoi muun muassa al-Jazeera-kanava.

Andrjushtshenkon mukaan ruumiita löytyy osasta tutkittuja raunioita.

Ruumiita kuljetetaan ruumishuoneille ja kaatopaikoille. Andrjushtshenko kuvailee tilannetta "päättymättömäksi kuoleman karavaaniksi".

Ukrainalaisarvioiden mukaan Mariupolissa olisi kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä Venäjän hyökättyä kaupunkiin. Satelliittikuvien perustella kaupungin alueelle on kaivettu myös laajoja joukkohautoja. Venäläisjoukot saivat kaupungin kokonaisuudessaan vallattua toukokuussa.

Yhdysvaltalaistiedustelu paremmin perillä Venäjän sotatoimista kuin Ukrainan

Yhdysvaltalaistiedustelulla on puutteellinen kuva Ukrainan armeijan sotatoimista, kertovat New York Timesin haastattelemat viranomaislähteet.

Puutteelliset tiedot saattavat lehden mukaan aiheuttaa Yhdysvalloille hankaluuksia Ukrainaan annettavan aseavun tarkemmassa kohdentamisessa.

Lehden mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajille kerrotaan Ukrainan strategisista tavoitteista, muttei yksityiskohtaisemmista taistelutoimista.

Yhdysvaltain armeija ja tiedustelu pyrkiikin saamaan tietoa esimerkiksi muilta Ukrainassa toimivilta mailta, Ukrainan joukkojen kouluttamisen yhteydessä sekä Zelenskyin julkisista puheista, kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset.

Yhdysvaltalaistiedustelulla on viranomaislähteiden mukaan paljon selkeämpi kuva Venäjän sotatoimista ja tappioista. Yhdysvaltalaiset tiedustelutoimet kohdistuvat pääosin mahdollisena uhkana pidettyihin tahoihin. Venäjä ja entinen Neuvostoliitto ovat olleet yhdysvaltalaistiedustelun pääkohteita kylmän sodan alusta saakka.

Ajatushautomo: Uhkaavia viestejä lähetetty ukrainalaissotilaille Venäjän psykologisessa operaatiossa

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjän psykologisessa operaatiossa ukrainalaissotilaille on lähetetty uhkaavia viestejä, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ukrainalaissotilaille on lähetetty henkilökohtaisia viestejä useissa eri viestipalveluissa, kuten Telegramissa, Signalissa ja Whatsappissa.

Viesteissä on uhattu sotilaiden tai heidän perheidensä vahingoittamisella sekä pyydetty ukrainalaisia laskemaan aseensa ja antautumaan tai loikkaamaan Venäjän puolelle.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka