Ukrainaan jumiin jäävän viljan määrä voi jopa kolminkertaistua, varoittaa Zelenskyi

Ukrainaan jumiin jääneen viljan määrä voi jopa kolminkertaistua syksyyn mennessä, sanoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentin mukaan syksyllä maassa voi olla jumissa jopa 75 miljoonaa tonnia viljaa. Tällä hetkellä Ukrainassa on jumissa noin 20–25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei voida kuljettaa pois maasta.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman neljänneksi suurin viljan viejä.

Ukrainan puolustusministeriö: Venäjän ohjus- ja ilmaiskut ovat lisääntyneet

Venäjän ohjus- ja ilmahyökkäykset ovat lisääntyneet useilla rintamilla Ukrainan puolustusministeriön mukaan, kertoo uutiskanava CNN.

Ministeriön edustajan mukaan Venäjä on toteuttanut "intensiivisiä tuli- ja hyökkäysoperaatioita" koko taistelulinjalla Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Maan itäosassa Sjevjerodonetskin kaupungissa Ukrainan joukot pidättelevät Venäjän joukkoja. Ukrainalaiset ovat kuitenkin määrällisesti alakynnessä Venäjään verrattuna, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Sjevjerodonetsk ja läheinen Lysytshanskin kaupunki ovat nyt "kuolleita kaupunkeja", sanoi presidentti toimittajille Kiovassa.

Gua rdian: Koleraepidemia on alkanut jo Mariupolissa

Etelä-Ukrainassa Mariupolin satamakaupungin pormestarin avustajan Petro Andrushenkon mukaan kaupungissa on käytännössä jo alkanut koleraepidemia. Asiasta kertoo Guardian-lehti.

Andrushenkon mukaan Venäjän hallussa olevassa kaupungissa valmistaudutaan jo epidemiaan, sillä ihmisten ruumiit ja roskat ovat alkaneet kasautua.

Andrushenko itse lähti kaupungista jo aikaisemmin Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Ukrainan terveysministeriön mukaan massahautaamiset ja puhtaan veden huono saatavuus ovat aiheuttaneet kaupungissa koleran leviämisen riskin, kertoo Kyiv Independet.

Myös Britannia vahvisti antavansa Ukrainalle keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä

Britannia vahvisti maanantaina, että se tekee samoin kuin Yhdysvallat ja lähettää keskipitkän kantaman ohjusjärjestelmiä Ukrainaan. Näin myös Britannia uhmaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin varoituksia siitä, että Ukrainalle ei tule toimittaa kehittyneitä aseita.

Britannian puolustusministeriön mukaan maa koordinoi tiiviisti Yhdysvaltain kanssa rakettijärjestelmien luovuttamista. Ministeriö lisäsi, että M270-heittimet, jotka voivat iskeä kohteisiin jopa 80 kilometrin päässä tarkkuusohjatuilla raketeilla, "tarjoavat merkittävän lisäyksen Ukrainan joukkojen kykyihin".

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla, että se antaa Ukrainalle tehokkaasti liikkuvan tykistörakettijärjestelmän. Presidentti Joe Biden kuitenkin samalla painotti, että Yhdysvallat rajaa pois aseavusta sellaiset ohjusten järjestelmät, joilla Ukraina kykenisi iskemään Venäjän alueelle asti.

Lavrovin matka Serbiaan tyssäsi

Ukrainassa yli kolme kuukautta sotineen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov joutui peruuttamaan suunnitellun vierailunsa Serbiaan maanantaina. Matka jäi tekemättä, koska Serbian kolme naapurimaata epäsivät Lavrovin koneelta pääsyn ilmatilaansa.

Ulkoministerin koneen kulun ilmatilansa läpi estivät Bulgaria, Pohjois-Makedonia ja Montenegro.

Lavrov tuomitsi jyrkästi lentonsa kieltämisen Moskovassa maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa. Lavrov kuvaili päätöstä käsittämättömäksi ja syytti, että Serbian naapurit riistivät suvereenilta valtiolta oikeuden toteuttaa ulkopolitiikkaansa.

Serbia on yksi harvoista jäljellä olevista Venäjän liittolaisista Euroopassa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka