Kiovassa raportoitiin Venäjän ohjusiskuja ensi kertaa sitten huhtikuun – Ukraina odottaa Venäjän iskevän Sjevjerodonetskissa entistä suuremmalla voimalla

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa raportoitiin sunnuntaiaamuna Venäjän ohjusiskuja ensimmäistä kertaa yli kuukauteen.

Kaupungin pormestari Vitali Klitshko kertoi räjähdyksistä kaupungissa viestipalvelu Telegramissa sunnuntaiaamuna. Pormestarin mukaan iskuissa ei tiettävästi kuollut yhtäaän ihmistä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiovassa ja useissa muissa kaupungeissa oli aiemmin kuultu ilmahyökkäysvaroituksia.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä ampui aamukuuden aikoihin Kiovan suuntaan viisi risteilyohjusta Kaspianmereltä, kertoi uutiskanava CNN. Ukrainan ilmatorjunta tuhosi yhden ohjuksista, ja loput osuivat infrastruktuuriin Kiovan pohjoispuolella, asevoimista sanottiin.

Kiovaan ei ole tehty vastaavia iskuja huhtikuun lopun jälkeen.

Ukrainan sisäministeriön edustaja sanoi aiemmin iskujen osuneen yhteen sotilaskohteeseen ja yhteen siviilikohteeseen. Valtion rautatieyhtiön mukaan useita ohjuksia osui vaunukorjaamolle, ja yksi rautatietyöntekijä haavoittui.

Venäjän puolustusministeriön mukaan iskuissa olisi tuhottu Itä-Euroopan maiden Ukrainalle toimittamia panssarivaunuja. Rautatieyhtiön toimitusjohtajan Oleksandr Kamyshinin mukaan yhtiö ei kuitenkaan ole varastoinut sotilaskalustoa.

Myös Odessan satamakaupungin ympäristössä raportoitiin sunnuntaina ohjusiskuista.

Kiovaan on palannut asukkaita

Ukrainan pääkaupungissa on ollut viime viikkoina suhteellisen rauhallista, sillä Venäjä on keskittänyt hyökkäystään Itä-Ukrainan Donbassin alueelle. Venäjä kertoi maaliskuussa keskittyvänsä Donbassin valtaamiseen ja veti joukkonsa itään Kiovan alueelta.

Venäjä on viime viikkojen aikana saanut paikallisia voittoja Itä-Ukrainassa ja on pikkuhiljaa hivuttanut ukrainalaisia puolustajia perääntymään Donbassin alueella.

Pormestari kertoi toukokuussa, että Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa olisi palannut takaisin kaupunkiin. Kiovan asukkaita lähti pakoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Ukraina: Sjevjerodonetskissa odotettavissa Venäjän suuri vastahyökkäys

Luhanskissa Sjevjerodonetskin kaupungista puolet on tällä hetkellä Ukrainan joukkojen hallussa, sanoo alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Venäjän joukkojen on kerrottu viime päivinä menettäneen asemiaan Sjevjerodonetskissa. Kaupungissa on kuitenkin odotettavissa lähipäivinä suuri Venäjän vastahyökkäys, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa julkaistussa haastattelussaan.

Hänen mukaansa Venäjän joukoille on annettu tehtäväksi kaupungin haltuun saaminen perjantaihin mennessä, ja raskaan tykistön tulituksessa on odotettavissa huomattavaa kasvua seuraavien viiden päivän aikana.

Britannian puolustusministeriö sanoi sunnuntaiaamuna julkaistussa tiedusteluraportissaan, että Ukrainan joukot olisivat edellisen vuorokauden aikana tehneet vastahyökkäyksiä Sjevjerodonetskin kaupungissa.

Venäjä on viime viikkojen aikana keskittänyt yksiköitään ja tulitusta alueelle ja saanut paikallisia voittoja. Puolustusministeriö arvioi tiedusteluraportissaan, että ukrainalaiset ovat nyt tehdyillä vastahyökkäyksillä todennäköisesti saaneet vietyä Venäjältä operatiivista voimaa.

Putin uhitteli iskuilla uusiin kohteisiin

Ukraina varapuolustusministerin mukaan sota Venäjän kanssa on siirtynyt pitkittyneeseen vaiheeseen, ja Ukraina tarvitsee lännestä jatkuvaa sotilaallista apua.

– Lännen on ymmärrettävä, että sen apu ei voi olla kertaluontoinen asia, vaan jotain, joka jatkuu voittoomme saakka, varapuolustusministeri Hanna Malyar sanoi paikalliselle medialle sunnuntaina.

Presidentti Vladimir Putin sanoi aiemmin venäläisille uutistoimistoille, että uusien aseiden toimittaminen Ukrainaan "pidentää konfliktia". Venäjä tekee iskuja uusiin kohteisiin Ukrainassa, jos länsi auttaa maata lähettämällä pitkän kantaman ohjuksia, Putin varoitti.

Presidentti ei nimennyt uhattujen uusien iskujen mahdollisia kohteita. Putin ei myöskään kommentoinut sitä, kuinka suuren kantaman ohjuksiin Venäjän joukot reagoisivat.

Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä, joilla voi ampua myös ohjuksia. Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

Sota voisi päättyä vuoden loppuun mennessä, sanoo optimistinen arvio

Ukrainan puolustusministerin mukaan sota voisi olla ohi vielä tämän vuoden puolella, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform. Puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan on vaikea ennustaa, milloin sota päättyy. Hänen oman optimistisen arvionsa perusteella sota voisi kuitenkin päättyä vuoden loppuun mennessä.

Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa puhunut puolustusministeri sanoi lisäksi Ukrainan kaipaavan edelleen muilta mailta raskaita aseita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka