Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden vaatii kiristyksiä Yhdysvaltain aselakeihin – "Kuinka monta verilöylyä vielä hyväksymme?"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vedonnut jälleen poliitikkoihin maan aselakien kiristämiseksi. Tunteikkaassa, vajaat parikymmentä minuuttia kestäneessä puheessaan presidentti sanoi nykyisten aselakien muuttavan Yhdysvallat tappotantereeksi.

– Kuinka monta verilöylyä vielä hyväksymme? Emme voi pettää Yhdysvaltojen asukkaita jälleen, Biden jyrisi varhain perjantaina Suomen aikaa.

– Kuluneen kahden vuosikymmenen aikana Yhdysvalloissa on kuollut enemmän kouluikäisiä lapsia aseväkivallan uhrina kuin poliiseja ja palveluksessa olevia sotilaita yhteensä. Miettikää sitä, hän jatkoi.

Bidenin mukaan minimivaatimus aselakien uudistamisessa olisi rynnäkköaseiden alaikärajan nostaminen 18 vuodesta 21 vuoteen. Lisäksi aseiden ostajien taustatarkistuksia tulisi laajentaa, aseiden suuret lippaat kieltää, aseiden turvallinen säilytys määrätä pakolliseksi ja aseiden valmistajat pantava vastuuseen heidän tuotteillaan tehdyistä rikoksista.

Jakaantunut senaatti ei muutoksia hyväksy

Suuret muutokset aselakeihin eivät ole Yhdysvalloissa todennäköisiä lähiaikoina, koska niitä ajavilla demokraateilla ei ole senaatissa tarvittavaa tukea. Senaatti on täysin jakautunut: sekä republikaaneilla että demokraateilla on 50 senaattoria.

Saadakseen muutokset läpi demokraatit tarvitsisivat vähintään 60 senaattorin tuen.

Yhdysvalloissa on viime aikoina ollut useita kohtalokkaita ampumisia.

Viime viikolla 18-vuotias nuori mies surmasi 19 lasta ja kaksi opettajaa texasilaisessa koulussa. Kyseessä oli pahin kouluampuminen Yhdysvalloissa liki kymmeneen vuoteen.

Kymmenen ihmistä kuoli ja kolme haavoittui supermarketin joukkoampumisessa toukokuun puolivälissä Buffalossa New Yorkin osavaltiossa. Seitsemäntoista ihmistä haavoittui viime kuussa Wisconsinin osavaltion Milwaukeen ammuskelussa suositulla iltaelämän alueella.