Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi: Venäjä miehittää viidesosaa Ukrainasta, rintaman pituus yli tuhat kilometriä – Britannia ja Ruotsi lupaavat lisää aseapua

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot miehittävät viidesosaa Ukrainasta. Zelenskyi kertoi tilanteesta etänä pitämässään puheessa Luxemburgin parlamentille, uutisoi muun muassa Guardian-lehti.

Zelenskyin mukaan taisteluita käydään yli tuhat kilometriä pitkällä rintamalinjalla, ja ukrainalaisilla on hänen mukaansa vastassaan lähes koko Venäjän armeija. Päivittäin sodassa kaatuu noin sata ukrainalaissotilasta ja jopa 500 haavoittuu, Zelenskyi lisäsi.

Ruotsi lähettää Ukrainalle muun muassa meritorjuntaohjuksia

Ruotsi lisää tukeaan Ukrainalle miljardilla kruunulla (95 miljoonalla eurolla), kertoo maan hallitus. Apuun kuuluu rahan lisäksi meritorjuntaohjuksia, 5 000 sinkoa ja tarkkuuskivääreitä ammuksineen.

Hallitus kertoi antavansa Ukraina-avusta lisäbudjettiehdotuksen valtiopäiville.

Puolustusministeri Peter Hultqvist perusteli lisäapua sillä, että vaikka lahjoitettavat aseet on alun perin tarkoitettu Ruotsin puolustamiseen, on tilanne Ukrainassa nyt äärimmäisen vakava. Ruotsin puolustuskyky ei avusta heikkene, koska täydennyksiä pystytään hankkimaan kohtuullisessa ajassa, Hultqvist vakuutti.

Hultqvistin mukaan Ruotsin Ukrainalle antama aseapu nousee uusimman paketin myötä aivan uudelle tasolle.

Puolustusministeri korosti erityisesti meritorjuntaohjusten olevan aseistusta, jota Ukrainasta on pyydetty. Robot 17 -nimellä Ruotsissa tunnetut ohjukset ovat modifioituja versiota yhdysvaltalaisesta Hellfire-ohjuksesta.

– Ne ovat hyvin tarkkoja, ja niitä voi käyttää sekä aluksilta että maalta merellä tai maalla olevia kohteita vastaan, Hultqvist kertoi.

Aseiden lisäksi Ruotsi aikoo lahjoittaa Ukrainan keskuspankille 578 miljoonaa kruunua (55 miljoonaa euroa) maan asevoimien tukemiseen.

Myös Britannia antaa Ukrainalle raskaita raketinheittimiä

Britannia aikoo lähettää Ukrainalle raskaita raketinheitinjärjestelmiä, kertoo puolustusministeri Ben Wallace CNN:n mukaan. Britannian tarjoamat M270-heittimet ovat samoja, joita on käytössä myös Suomen Puolustusvoimissa.

Yhdysvaltalaisvalmisteisella raketinheittimellä voi iskeä kohteisiin enimmillään 80 kilometrin päässä. Britannian ulkoministeriön mukaan aseapu on koordinoitu Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat ilmoitti aiemmin toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä.

Ukrainan presidentti Zelenskyi on aiemmin vakuuttanut, ettei raketinheittimiä käytetä Venäjän alueella oleviin kohteisiin. Zelenskyi on kuvannut taistelutilannetta Itä-Ukrainassa erittäin vaikeaksi ja kertonut Ukrainan menettävän joka päivä 60–100 sotilasta kaatuneina ja useita satoja haavoittuneina.

---

Lähteenä myös uutistoimisto TT.