Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: USA ei aio lähettää Ukrainaan sellaisia raketinheitinjärjestelmiä, joilla voitaisiin iskeä Venäjälle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden valoi maanantaina kylmää vettä ukrainalaisten toiveille saada itärintamansa puolustuksen avuksi raskaita raketinheitinjärjestelmiä. Samaan aikaan Venäjän joukot lähestyivät strategisesti tärkeän Sjevjerodonetskin kaupungin keskustaa.

– Emme aio lähettää Ukrainaan raketinheitinjärjestelmiä, joilla voi iskeä Venäjälle, Biden sanoi toimittajille Washingtonissa.

Ukraina on toivonut saavansa liikuteltavia raketinheitinjärjestelmiä, joilla voidaan ampua useita raketteja jopa 300 kilometrin päähän. Tämä tarkoittaisi, että ukrainalaiset voisivat iskeä hyvin tarkasti Venäjän linjojen taakse, ja jopa Venäjän puolelle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi taannoin, että jos länsimaat todella haluavat Ukrainan voittavan sodan, niiden tulisi tarjota maalle tällaisten raketinheittimien kaltaista raskasta aseistusta, jota Venäjälläkin on.

Venäjä varoitti viime viikolla Yhdysvaltoja ja korosti, että raskaiden raketinheittimien lähettäminen Ukrainalle "ylittäisi punaisen linjan" maiden välillä.

Venäläisjoukot lähestyvät Sjevjerodonetskin keskustaa - Luhan skin kuvernöörin mukaan tilanne on "erittäin vaikea"

Itäisessä Ukrainassa Venäjän joukot lähestyvät Sjevjerodonetskin kaupungin keskustaa vastarinnasta huolimatta, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

– Taistelu jatkuu. Tilanne on erittäin vaikea, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa tänään julkaistussa lausunnossa.

Kuvernöörin mukaan Sjevjerodonetskin kriittinen infrastruktuuri on tuhottu. Hänen mukaansa 60 prosenttia asuinrakennuksista on vaurioitunut niin pahasti, ettei niitä voida korjata.

Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut jatkuivat viikonloppuna itäisessä Ukrainassa kiivaina. Taisteluita on käyty erityisesti Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin ympäristössä.

Tilanne itäisellä Donbassin alueella on "erittäin, erittäin vakava", sanoo Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Juri Sak BBC:lle. Hänen mukaansa venäläiset yrittävät saartaa ja tuhota ukrainalaisjoukkoja pienissä taskuissa.

– Venäläishyökkääjillä on paljon enemmän tulivoimaa, paljon enemmän raskasta tykistöä – he murjovat niitä alueita vuorokauden ympäri keskeytyksettä, Sak sanoo.

Venäläisten hyökkäykset osuvat sotilaskohteiden lisäksi myös siviiliasutukseen, Sak sanoo.

Ukrainassa on Sakin mukaan edelleen tarve aseavulle, erityisesti raskaille MLRS-raketinheitinjärjestelmille. Amerikkalaislehti New York Times uutisoi perjantaina, että Yhdysvallat olisi tällä viikolla lähettämässä MLRS-järjestelmiä Ukrainan avuksi.

Ukraina sanoo tehneensä vastahyökkäyksiä Hersonissa

Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella Ukraina on sotilasjohdon mukaan tehnyt vastahyökkäyksiä ja onnistunut työntämään venäläisjoukkoja "epäsuotuisiin asemiin". Herson on ainoa alue Ukrainassa, joka on täysin Venäjän joukkojen hallinnassa.

Ukrainan kaakkoisosassa Melitopolin kaupungissa Venäjän asettamat viranomaiset sanovat kahden ihmisen loukkaantuneen räjähdyksessä, josta viranomaiset syyttävät Ukrainaa.

Viranomaisten lausunnon mukaan kaupungin keskustassa olisi räjähtänyt räjähteillä pakattu auto.

Brittitiedustelu: Venäjä menettänyt paljon upseereita

Britannian sotilastiedustelu arvioi Venäjän todennäköisesti kärsineen "murskaavia" tappioita keskitason ja nuorempien upseeriensa joukossa Ukrainan sodassa.

Nuoremman sukupolven upseerien menettäminen todennäköisesti pahentaa Venäjän ongelmia johtamisen nykyaikaistamisessa, brittitiedustelun uusimmassa katsauksessa arvioidaan.

Lisäksi sotilastiedustelun mukaan paikallisista kapinoista Venäjän joukkojen keskuudessa Ukrainassa on useita uskottavia raportteja.

Zelenskyi: Harkovan alueesta kolmasosa venäläisten hallussa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että hän on erottanut Itä-Ukrainassa sijaitsevan Harkovan turvallisuuspäällikön. Sunnuntai-iltana julkaistussa puheessaan Zelenskyi perustelee päätöstään sanomalla, että päällikkö ei ollut työskennellyt kaupungin puolustuksen eteen Venäjän hyökkäyssodan alettua. Presidentin mukaan päällikkö oli ajatellut itseään.

– Mitkä olivat motiivit? Viranomaiset selvittävät sen, Zelenskyi sanoi.

Presidentin mukaan Harkovan alueesta kolmasosa on yhä venäläisjoukkojen hallussa. Hän näkee, että ukrainalaisjoukot tulevat ottamaan alueet haltuunsa.

– Venäjä ei ole ainoastaan hävinnyt taistelua Harkovasta, ei ainoastaan taistelua Kiovasta ja maan pohjoisosista. Se on menettänyt tulevaisuutensa ja kulttuuriset siteensä vapaaseen maailmaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Ukrainan presidentinkanslia kertoi sunnuntaina Zelenskyin vierailleen Harkovassa eturintamassa taistelevien joukkojen luona. Kyseessä oli Zelenskyin ensimmäinen virallinen vierailu Kiovan ulkopuolella sitten helmikuun. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi helmikuussa.

Azovstalin terästehtaalta antautuneet sotilaat voivat saada kuolemanrangaistuksen, sanoo separatistien edustaja

Etelä-Ukrainassa Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa antautuneet ukrainalaissotilaat voivat saada kuolemanrangaistuksen, kertoi separatistien itse julistaman Donetskin kansantasavallan oikeusministeri Juri Sirovatko uutistoimisto RIA Novostin mukaan maanantaina.

– Oikeus tekee ratkaisun heidän asiassaan. Tällaisista rikoksista meillä on korkein rangaistus Donetskin kansantasavallassa, kuolemanrangaistus, Sirovatko sanoi.

Sirovatkon mukaan sotavankina on noin 2 300 ukrainainalaissotilasta. Sotilaiden todellista määrää on kuitenkin mahdotonta vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukraina haluaisi vaihtaa viikkokausia piiritettyä Mariupolia puolustaneet sotilaat venäläisiin sotavankeihin. Venäjän mukaan mistään vaihdosta ei kuitenkaan voi keskustella ennen kuin sotilaat ovat olleet oikeudessa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa viikonloppuna puhuneet Ranskan ja Saksan johtajat vaativat Venäjää vapauttaan ukrainalaissotilaat.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.