Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi kritisoi lausuntoja, joiden tulkittiin kehottaneen Ukrainaa taipumaan alueluovutuksiin: "Riippumatta siitä, mitä Venäjä tekee, joku pyytää aina ottamaan sen toiveet huomioon"

Ukraina presidentti Volodymyr Zelenskyi on kritisoinut lausuntoja, joiden on tulkittu kehottaneen Ukrainaa taipumaan alueluovutuksiin Venäjälle. Hän myös syytti kansainvälistä yhteisöä siitä, että se tukee enemmän Venäjän kuin Ukrainan intressejä.

– Riippumatta siitä, mitä Venäjä tekee, joku sanoo aina: otetaan Venäjän toiveet huomioon. Tämä kuultiin myös tällä viikolla Davosissa. Huolimatta siitä, että tuhannet Venäjän ohjukset iskevät Ukrainaan, huolimatta siitä, että kymmenet tuhannet ukrainalaiset ovat kuolleet, huolimatta siitä, mitä tapahtui Butshassa ja Mariupolissa, huolimatta tuhotuista kaupungeista, hän sanoi puheessaan myöhään keskiviikkoiltana.

Zelenskyin kommentit liittyivät sekä sanomalehti New York Timesin että Yhdysvaltain ex-ulkoministeri Henry Kissingerin, 98, Davosin talousfoorumissa tällä viikolla esittämin lausuntoihin.

New York Times julkaisi viime viikolla pääkirjoituksen, jossa todettiin, ettei Ukraina välttämättä voita sotaa ja todettiin, että Yhdysvaltain on varauduttava asiaan. Lehti muun muassa viittasi "vaikeisiin ratkaisuihin", joiden voi katsoa viittaavan mahdollisesti alueluovutuksiin.

– Ei ole Yhdysvaltain intressien mukaista ajautua täyteen sotaan Venäjän kanssa, vaikka rauhansopimus voisi vaatia Ukrainaa tekemään joitain vaikeita ratkaisuja, lehti kirjoitti.

Kissinger esitti samankaltaisia kommentteja Davosissa, joiden tulkittiin kannustaneen Ukrainaa hyväksymään mahdollisia alueluovutuksia Venäjälle. Kissinger muun muassa esitti paluuta "status quoon".

Zelenskyi myös totesi, että tällaisia kommentteja esittävät eivät ajattele tavallisia ukrainalaisia. Hän myös kritisoi Kissingerin elävän vuodessa 1938, ei vuodessa 2022.

– Kaikki nämä "suuret geopoliitikot" eivät kykene näkemään tavallisia ihmisiä. Tavallisia ukrainalaisia. Miljoonia ihmisiä, jotka itse asiassa asuvat noilla alueilla, joiden luovuttamista esitetään, jotta illuusio rauhasta saataisiin rakennettua, hän sanoi.

Zelenskyi pyysi lisää aseapua taisteluihin Itä-Ukrainaan

Zelenskyi myös pyysi länsimailta lisää aseita, jotta Ukraina voi puolustautua Venäjää vastaan maan itäosassa, jossa käydään parhaillaan kovia taisteluita.

– Tarvitsemme kumppaneidemme apua -- ennen kaikkea, tarvitsemme aseita Ukrainaan. Täyttä apua, ilman poikkeuksia tai rajoituksia, tarpeeksi, jotta voimme voittaa, hän totesi.

Venäjä on viime päivinä keskittänyt hyökkäyksensä Itä-Ukrainan Donbassiin, jossa taisteluita Severodonetskin kaupungin lähellä on kuvattu "erittäin vaikeiksi". Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan kaupunki ei ole kuitenkaan vielä antautunut, mutta ensi viikon taistelut voivat olla ratkaisevia.