Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helleraja paukkui ensimmäistä kertaa tänä vuonna, huomisesta alkaen sää muuttuu epävakaiseksi

Helleraja rikkoontui Suomessa ensimmäistä kertaa tänä vuonna, kun Oulunsalossa Pohjois-Pohjanmaalla mitattiin puoli viideltä iltapäivällä 25,4 astetta. Rajan katsotaan ylittyneen, kun lämpötila nousee yli 25,1 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo kertoo, että Oulun alueella on ollut tavanomaista lämpimämpää tässä vaiheessa vuotta.

Koko maassa on voimassa metsäpalovaroitus tai ruohikkopalovaara. Maastopalot ovatkin työllistäneet pelastuslaitosta useissa maakunnissa tänään ja eilen.

Lämpimät kelit olivat kuitenkin tältä erää pitkälti tässä.

– Suuressa osassa maata viilenee jo huomenna. Ainoastaan maan pohjoisosa ei hirveästi viilene vielä huomenna, Sinisalo sanoo.

Korkeimmat lämpötilat voivat olla huomenna Lapissa parissakymmenessä asteessa. Muualla maassa jäädään alle kahteenkymmeneen, paikoin selvästi alemmaksi.

Lämpötilaa tiputtaa saderintama, joka saapuu aamuyöllä ja kulkee maan etelä- ja länsiosien läpi Kymenlaaksosta Pohjanmaalle. Sade on erittäin runsasta laajalla alueella.

Suurimmassa osassa maata päivä on kuitenkin poutainen.

– Etelä-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle voi vetää viivan. Sen pohjoispuolella ei sada huomenna, summaa Sinisalo.

Torstain jälkeen sää jatkuu epävakaisena. Perjantaina ilma viilenee kunnolla myös pohjoisessa, kun matalapaine leviää idästä. Se pyörii loppuviikon Suomen yläpuolella.

– Päivästä toiseen jatkuvasti jossain päin Suomea tulee sadetta tai sadekuuroja viikonlopun yli, Sinisalo ennustaa.

Ilma pysyy koleana, ja lämpötilat ovat korkeimmillaan 15 asteen paikkeilla päivisin.