Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs on palannut Kiovaan, ulkoministeriön mukaan kaupungin turvallisuustilanne on parantunut

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine on palannut asemapaikalleen Kiovaan, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan. Ulkoministeriön mukaan Kiovan turvallisuustilanne on nyt parantunut.

Suomen suurlähettiläs ja kaikki Kiovan-edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset poistuivat Ukrainasta helmikuussa, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan.

Edustuston toiminta Kiovassa jatkuu yhä poikkeusjärjestelyin. Asiakaspalvelu sekä viisumi- ja oleskelulupahakemusten vastaanotto on suljettu toistaiseksi. Ukrainassa olevat suomalaiset voivat hätätapauksessa olla yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa kansalaisia edelleen välttämään kaikkea matkustamista Ukrainaan ja poistumaan välittömästi maasta.

Suomi tukee Ukrainaa

Monien Euroopan maiden lähetystöt ovat joko palanneet Ukrainaan tai siirtyneet Ukrainan länsiosasta takaisin Kiovaan. Esimerkiksi Tanska avasi uudelleen Ukrainan-suurlähetystönsä Kiovassa toukokuun alussa.

Ulkoministeriö kertoo myös, että Suomi jatkaa Ukrainan tukemista. Suomi on alkuvuonna antanut Ukrainalle 14 miljoonaa euroa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kautta. Ministeriön mukaan rahallista lisätukea valmistellaan parhaillaan.

Lisäksi Ukrainaan on annettu materiaaliapua ja puolustustarvikeapua. Suomi valmistautuu osallistumaan myös Ukrainan jälleenrakennukseen.