Kolme neljästä Muusikkojen liiton kyselyyn vastanneesta, musiikkialalla toimivasta ihmisestä on joutunut epäasiallisen käytöksen kohteeksi viimeisen viiden vuoden aikana. Joka kymmenes kyselyyn vastanneesta kertoi kohdanneensa epäasiallista käytöstä usein.
Epäasiallista käytöstä on muun muassa asiattomat kommentit, vähättely sekä sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai etniseen taustaan perustuva syrjintä tai häirintä.
Kyselyn mukaan epäasiallista käytöstä kohtaavat erityisesti naiset, muunsukupuoliset ja nuoret. Kyselyyn vastanneista naisista 85 prosenttia ja muunsukupuolisista 84 prosenttia kertoi kohdanneensa epäasiallista käytöstä alalla toimiessaan. Miehistä epäasiallista käytöstä oli kohdannut 69 prosenttia vastaajista.
– Luvut kertovat karua kieltä siitä, että koko alan on yhdessä huomioitava yhdenvertaisuus kaikessa toiminnassaan, sanoo Suomen Musiikintekijöiden viestintäpäällikkö Nina Lith tiedotteessa.
Vastaajista puolet oli kohdannut työssään asiatonta kommentointia ja lähes kolmannes seksuaalista häirintää.
Vastaajista 12 prosenttia kertoi, ettei ole kohdannut mitään kyselyssä mainituista epäasiallisen käytöksen muodoista.
Toimia vaaditaan
Yli puolet kyselyyn vastanneista odottaa musiikkialan tekevän enemmän yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi. Tätä toivovat etenkin alalla toimivat naiset ja nuoret, jotka kohtaavat asiatonta käytöstä kyselyn mukaan muita todennäköisemmin.
– On selvää, että alan yhdenvertaisuudessa ja epäasiallisen käytöksen ehkäisemisessä on vielä paljon työtä tehtävänä. Muusikkojen liitossa työskentelee vuodenvaihteessa aloittanut yhteisökoordinaattori, johon jäsenet voivat olla yhteydessä esimerkiksi yhdenvertaisuuteen, epäasialliseen käytökseen ja syrjintään liittyvissä kysymyksissä, kertoo Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen tiedotteessa.
Kyselyn teki Inklusiiv. Kysely toteutettiin verkkokyselynä ja siihen vastasi reilu tuhat musiikkialalla toimivaa ja työskentelevää ihmistä.