Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandemia-aika lisäsi ulkoilua ja etenkin kodin lähialueiden virkistyskäyttöä

Pandemia-aika on lisännyt etenkin kodin lähialueiden virkistyskäyttöä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Suomalaisesta aikuisväestöstä peräti 96 prosenttia harrastaa ulkoilua, ja suurin osa ulkoilukerroista suuntautuu lähiluontoon. Lähivirkistyskertoja kertyi etenkin vuoden 2020 keväällä ja kesällä.

− Lähivirkistyskertoja oli noin 18 prosenttia enemmän keväällä ja kesällä 2020 toteutetussa mittauksessa kuin ennen pandemiaa tai 2021 toteutetuissa mittauksissa, tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Lukesta kertoo tiedotteessa.

Luken mukaan lähivirkistyskerroista noin 30 prosenttia kohdistui enintään 300 metrin päähän kotoa ja noin 85 prosenttia enintään kymmenen kilometrin päähän kotoa.

Luonnon virkistyskäytön valtakunnallinen inventointi -tutkimuksen (LVVI) tulokset pohjautuvat kyselytutkimukseen, johon vastasi noin 8 700 satunnaisesti valittua suomalaista. Muutoksia kuvattiin vertaamalla nykytilannetta aiempiin vastaaviin tietoihin. Luke toteutti tutkimuksen tiedonkeruun yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa.

Retkeilyssä myös sosiaalinen ulottuvuus

Suomalaisten mielestä tärkeitä syitä lähiluontoon lähtemiselle olivat fyysisen kunnon ylläpitäminen, stressistä palautuminen ja rentoutuminen sekä luonnon rauha ja hiljaisuus. Luonnossa myös nautitaan kauniista maisemista ja viihdytään yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Suosio on noussut myös pidempien luontoon suuntautuvien päiväretkien ja yön yli kestävien patikointireissujen suhteen. Vuonna 2020 päiväretkiä oli tehnyt noin 37 prosenttia suomalaisista, kun vuonna 2000 määrä oli noin 23 prosenttia, ulkoilututkimuksen projektipäällikkö Marjo Neuvonen Lukesta vertaa.

Suosituin ulkoiluharrastus luonnossa oli kävely, jota harrasti vuonna 2020 noin 80 prosenttia suomalaisista (69 prosenttia vuonna 2000). Sen rinnalle on tullut vähäisemmissä määrin uusia lajeja, kuten frisbee-golf, maasto- tai polkujuoksu, sup-lautailu, maastopyöräily ja lumikenkäily.

Sekä lähi- että luontomatkakohteiden valinnassa korostuvat suomalaisilla helppo saavutettavuus, alueiden vetovoimaisuus ja mahdollisuus monipuoliseen ulkoilun harrastamiseen, Luke kertoo.

LVVI-tutkimuksen rahoittivat ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Luonnonvarakeskus.