Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan keskuspankin pääjohtaja haluaa EKP:n nostavan ohjauskorkoa heinäkuussa

Saksan keskuspankin pääjohtaja aikoo esittää, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaisi ohjauskorkoa heinäkuussa. Bundesbankin Joachim Nagel sanoi puheessa, että arvopaperien osto-ohjelma on lopetettava kesäkuun loppuun mennessä ja korkoja on nostettava, jotta euroaluetta kiusaava ennätyskorkea inflaatio saataisiin hallintaan.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ja monet muut keskuspankit ovat jo nostaneet ohjauskorkoaan, mutta EKP ei ole vielä sitä tehnyt.

Euroalueen inflaatio kiihtyi huhtikuussa uuteen ennätykseen ja oli 7,5 prosenttia, selvästi yli EKP:n kahden prosentin tavoitteen. Hintojen nousua on vauhdittanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan, minkä vuoksi energian hinta on ollut kovassa nousussa. EKP ei ole nostanut korkojaan yli vuosikymmeneen.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on Helsingin Sanomien haastattelussa sanonut pitävänsä perusteltuna, että keskuspankin talletuskorkoa nostettaisiin heinäkuussa ja myöhemmin kesällä uudelleen, jotta se syksyn koittaessa olisi nollassa. Pankkien yönylitalletusten korko on nyt –0,5 prosenttia.

EKP:n neuvosto päätti edellisessä kokouksessaan lopettaa arvopaperien osto-ohjelman tämän vuoden kolmannella neljänneksellä, tuoreimpien inflaatiolukujen valossa. Nagel on perännyt nopeampia toimia, jotta korkea inflaatio ei pitkittyisi.