Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Evan kysely: Naisista yli kolmannes on valmiita tarttumaan aseisiin Suomea puolustaakseen

Suomalaisista 85 prosenttia on valmiita avustamaan Suomen puolustusta parhaan kykynsä mukaan, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Evan) arvo- ja asennetutkimuksesta. Sen mukaan vain kahdeksan prosenttia ei ole valmiita auttamaan puolustuksessa.

Aseelliseen maanpuolustukseen on miehistä valmiita 73 prosenttia ja naisista 36 prosenttia. Eva luonnehtii naisten valmiutta erittäin korkeaksi ja uskoo sen selittyvän osittain kuvilla ja videoilla, joissa naiset Ukrainassa ovat tarttuneet aseisiin puolustaakseen maataan.

Eva selvitti kyselyllä suomalaisten suhtautumista turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Kyselyyn vastasi reilu 2 000 henkilöä 4.–15. maaliskuuta välisenä aikana. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Sotilaallista hyökkäystä pitää nyt uhkana 43 prosenttia suomalaisista. Uhka-arviot ovat kasvaneet 36 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaisesta. Hybridivaikuttamista pitää uhkana 75 ja kyberiskuja 70 prosenttia suomalaisista.

Suomalaisten suurin huolenaihe on laaja talouskriisi maailmalla, mutta kuitenkin vain kolmannes on huolissaan oman työnsä ja toimeentulonsa menettämisestä.

Tutkimuksen aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internetpaneelissa.