Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helleaalto piinaa suurta osaa Intiasta ja Pakistanista – kuumuudesta kärsivät etenkin köyhät, jotka eivät voi paeta ilmastoituihin tiloihin

Noin kymmenesosa maailman väestöstä on parhaillaan vakavan helleaallon kourissa, kun äärimmäinen kuumuus koettelee suurta osaa Intiasta ja Pakistanista. Helleaalto piinaa etenkin Intian keski- ja koillisosia sekä Pakistanin itäosia, jotka ovat hyvin tiheästi asuttuja alueita.

Intian pääkaupungissa Delhissä lämpötila kohosi sekä perjantaina että lauantaina 43 asteeseen, ja yli 40 asteen lämpötiloja on mitattu myös esimerkiksi Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa.

Vaikka Etelä-Aasiassa on totuttu lämpöaaltoihin, saapui hirmuhelle tänä vuonna paljon normaalia aikaisemmin. Tavallisesti Intiassa koetaan helleaaltoja touko- ja kesäkuussa. Nyt jo maaliskuu oli poikkeuksellisen lämmin, sillä päivän ylimpien lämpötilojen keskiarvo oli korkein 122 vuoteen. Myös huhtikuu oli osassa maata kuumin 122 vuoteen.

Helleaallot alkoivat osassa maata jo maaliskuussa, ja nyt joillain alueilla kärsitään viikkoja kestäneen kuumuuden ja kuivuuden seurauksista.

Korkeat lämpötilat ovat muun muassa lisänneet energian kulutusta Intiassa ja Pakistanissa, kun esimerkiksi ilmastointilaitteet ovat olleet kovassa käytössä. Nyt hiilivarastot ovat paikoin tyhjinä, mikä on johtanut laajoihin sähkökatkoksiin.

Delhissä paikallishallinto varoittaa, että kaupungin sairaalat ja metro voivat kärsiä sähkökatkoista. Pakistanin kaupungeissa sähköt ovat olleet tällä viikolla poikki monta tuntia joka päivä, ja Pakistanin maaseudulla tilanne on paikoin vielä huonompi.

Poikkeuksellista kuivuutta

Kuumuuden lisäksi väestöä piinaa kuivuus. Kolkatassa, joka on yksi Intian suurimmista kaupungeista, ei ole satanut lähes 60 päivään, mikä on pisin kuiva kausi tällä vuosituhannella. Viime päivinä julkisissa liikennevälineissä on sattunut lukuisia lämpöhalvaustapauksia, minkä vuoksi matkustajille on alettu jakaa glukoosivettä.

Kuivuus on aiheuttanut myös laajoja metsäpaloja esimerkiksi Pohjois-Intiassa Himachal Pradeshin osavaltiossa, jossa roihuaa satoja paloja. Pakistanin pohjoisosassa Himalajan vuoriston kupeessa viranomaiset puolestaan pelkäävät kuumuuden aiheuttavan syöksytulvia, kun lumi ja jää sulavat ennätysvauhdilla.

Yksi kuumuuden ja kuivuuden vaikutuksista on se, että vehnäsadot ovat jäämässä normaalia pienemmiksi. Sillä voi olla merkittäviä seurauksia koko globaalille ruokahuollolle, jolle jo Ukrainan sota on aiheuttanut pahoja vaikeuksia.

Edes yö ei tuo helpotusta

Kuumuudesta kärsii erityisesti köyhä väestö, jolla ei yleensä ole käytössä ilmastointia.

– Köyhillä on vähemmän resursseja viilentymiseen sekä myös vähemmän vaihtoehtoja pysytellä sisätiloissa piilossa kuumuudelta, sanoo BBC:lle intialaistutkija Chandni Singh, joka on jäsenenä hallitustenvälisessä ilmastopaneelissa IPCC:ssä.

Moni köyhä intialainen tekee töitä ulkoilmassa, joten äärimmäinen kuumuus haittaa elannon hankintaa. Maaseudulla taas monet koulurakennukset ovat tinakattoisia, mikä tekee niissä olemisesta helteellä sietämätöntä.

Tilannetta pahentaa se, että esimerkiksi Delhissä lämpötilat eivät tällä hetkellä laske yölläkään paljoa alle 30 asteen. Kun yöllä on niin lämmintä, keho ei ehdi kunnolla toipua päivän kuumuudesta.

Biharin osavaltiossa Intiassa on raportoitu suuret määrät lämpöhalvauksia viimeisten 10 päivän aikana, ja lapsilla esiintyy paljon normaalia enemmän kuumetta, oksentelua ja ripulia. Osavaltion viranomaiset ovatkin määränneet koulut suljettaviksi kello 10.45 mennessä, eikä ihmisille suositella oleskelua ulkoilmassa puolenpäivän jälkeen.

Pakistanin Lahoressa perheet kerääntyivät perjantaina viilentämään itseään kaupungin kanavissa.

– Tämä on ainoa tapa selvitä kuumuudesta, mitä muutakaan voimme tehdä? Jo nyt on niin kuuma... mitähän tapahtuu myöhemmin kesällä? pohti AFP:n mukaan Abbas Ali, joka oli saapunut viilentymään pienen poikansa kanssa.

Juurisyy ilmastonmuutoksessa

Poikkeuksellisen helleaallon taustalla on asiantuntijoiden mukaan paikallisia ilmakehän ilmiöitä, mutta pohjimmainen syy on ilmastonmuutos.

– Se on helleaaltojen yleistymisen juurisyy, sanoo ilmastotutkija Roxy Mathew Koll Intian trooppisen meteorologian instituutista BBC:lle.

Intiassa on tavallisesti koettu tällaisia lämpötiloja huhtikuussa noin kerran 50 vuodessa, mutta nyt tahti on kiihtynyt, ja vastaaviin lukemiin ylletään jo joka neljäs vuosi. Sen lisäksi, että helleaaltoja tulee tiuhempaan, ne myös kestävät aiempaa pidempään.

Tiheästi asutussa Intiassa tilannetta pahentavat vielä muun muassa metsäkato ja moottoriliikenteen lisääntyminen, jotka lämmittävät ilmaa entisestään.

IPCC:n mukaan Intia kuuluu niihin maihin, joiden odotetaan kärsivät eniten ilmastokriisin seurauksista. IPCC:n viimevuotisen raportin mukaan äärimmäinen kuumuus on yleistynyt Etelä-Aasiassa, ja ilman muutosta nykytrendiin suuret osat Intiasta voivat muuttua asuinkelvottomiksi.

Lähteinä AFP, BBC, CNN ja Hindustan Times.