Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi on myöntänyt tilapäistä suojelua 13 000:lle Ukrainasta paenneelle – uusia hakemuksia jätetään nyt vähemmän kuin maaliskuun puolivälissä

Suomi on myöntänyt tilapäistä suojelua 13 000:lle Ukrainasta paenneelle, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tilapäinen suojelu on käytössä Suomessa ja koko Euroopan unionissa.

Lähes kaikki päätökset ovat olleet myönteisiä. Pieni osa hakemuksista on rauennut hakijan peruutettua hakemuksensa.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 20 400 tilapäisen suojelun hakemusta.

Uusien tilapäisen suojelun hakemusten päivittäiset määrät ovat vakiintuneet sodan alkuvaihetta alhaisemmalle tasolle. Poliisi ja rajaviranomaiset rekisteröivät tällä hetkellä päivittäin noin 100–300 tilapäisen suojelun hakemusta. Maaliskuun puolessa välissä hakemuksia jätettiin yli 1 200 päivässä.

Tiedotteen mukaan työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen.

Maahanmuuttoviraston mukaan Ukrainasta paenneet ovat jättäneet Euroopassa yli 2,3 miljoonaa tilapäisen suojelun hakemusta. Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia. Suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille Ukrainassa laillisesti olleille, joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.

Osa-automaatio nopeuttaa hakemuksia

Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto tekee päivässä noin tuhat päätöstä tilapäisen suojelun hakemuksiin.

– Saamme tällä viikolla tehtyä päätökset kaikkiin niihin tilapäisen suojelun hakemuksiin, jotka eivät ole puutteellisia esimerkiksi valokuvan osalta, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.

Osa-automaation käyttöönotto on nopeuttanut hakemusten käsittelyä. Osa-automaatio tarkistaa luvan kriteerien täyttymistä ja muodostaa päätösehdotuksen automaattisesti käsittelijän tarkastettavaksi ja vahvistettavaksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun automaatiota hyödynnetään suojelua koskevassa päätöksenteossa.

Maahanmuuttovirasto ei käytä automaatiota turvapaikkahakemusten käsittelyssä, koska päätöksenteko vaatii aina yksilöllistä selvittämistä. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijan kohdalla.