Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Microsoft: Venäjän hallintoon yhdistetyt hakkeriryhmät ovat tehneet hyökkäyssodan yhteydessä yli 200 kyberoperaatiota Ukrainassa

Venäjän hallintoon yhdistetyt hakkeriryhmät ovat tehneet useita kymmeniä kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa maassa helmikuun lopulla. Asiasta kertoo teknologiajätti Microsoft julkaisemassaan raportissa.

Hybridisodankäynnin puitteissa Venäjä on ajoittanut kyberhyökkäyksiä Ukrainassa tehtyjen sotilaallisten iskujen yhteyteen.

Microsoft kertoo ainakin kuuden erillisen Venäjä-mielisen toimijan tehneen kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan. Yhtiön mukaan Venäjän hyökkäyssodan alla ja sen alettua on tehty yli 230 kyberoperaatiota.

Yhtiön mukaan kybersodankäyntiin liittyy tuhoisia hyökkäyksiä, jotka jatkuvat edelleen ja uhkaavat siviilien hyvinvointia.

Hyökkäyssodan ensimmäisen viikon aikana venäläisten hakkerien kerrotaan hyökänneen merkittävää ukrainalaista mediatoimijaa vastaan. Raportin mukaan hyökkäys tehtiin samana päivänä, kun Venäjän asevoimat ilmoitti aikeistaan tuhota ukrainalaisia kohteita, joiden se väitti liittyvän "disinformaatioon". Lisäksi venäläiset tekivät Kiovassa samana päivänä tv-torniin kohdistuneen ohjusiskun.

Microsoftin mukaan tällaisten koordinoitujen iskujen tavoitteena on "häiritä tai heikentää Ukrainan hallintoa ja sotilaallisia toimintoja sekä heikentää kansan luottamusta näihin instituutioihin".

Havainnoidut kyberhyökkäykset todennäköisesti vain murto-osa kaikista toimista

Yhtiö kertoo jäljittäneensä lähes 40 tuhoisaa kyberhyökkäystä, jotka kohdistuivat satoihin järjestelmiin. Kolmannes näistä oli kohdistettu suoraan Ukrainan hallinnon organisaatioihin niin kansallisella kuin paikallisellakin tasolla. Hyökkäyksistä 40 prosenttia oli kohdistunut kriittiseen infrastruktuuriin.

Osa hyökkäyksistä oli niin sanottuja wiper-iskuja, joiden tarkoituksena on poistaa elintärkeää dataa hakkeroidusta tietokonejärjestelmästä.

Hakkerit käyttivät lukuisia eri tapoja päästäkseen sisään ukrainalaisjärjestelmiin. Hyökkäyksissä hyödynnettiin muun muassa kalastelua ja paikkaamattomia tietoturva-aukkoja.

Raportin mukaan kyberhyökkääjät olivat alkaneet valmistella hyökkäyksiään jo maaliskuussa 2021, lähes vuosi ennen kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin käski venäläissotilaiden hyökätä Ukrainaan.

– Kun venäläisjoukot alkoivat liikkua kohti Ukrainan rajaa, havaitsimme pyrkimyksiä päästä käsiksi kohteisiin, jotka voisivat tarjota tiedustelutietoja Ukrainan asevoimista ja ulkomaisista liittolaisuuksista, raportissa kerrotaan.

Microsoftin mukaan yhtiön havainnoimat hyökkäykset ovat todennäköisesti vain murto-osa Ukrainaan kohdistuvista toimista.