Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa pyrkii löytämään vaihtoehdon venäläiselle öljylle muutamissa päivissä

Saksa toivoo löytävänsä päivien sisällä tavan korvata venäläinen öljy muista lähteistä peräisin olevilla toimituksilla, talousministeri Robert Habeck sanoi tiistaina.

Habeck lisäsi, että Saksa voisi tällöin selviytyä EU:n Venäjän öljyn tuontikiellosta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Saksa on aiemmin sanonut voivansa vieroittaa itsensä venäläisestä öljystä vuoden loppuun mennessä. Se on kuitenkin hylännyt ajatuksen välittömästä tuontikiellosta Euroopan unioniin.

– Tänään voin sanoa, että (öljyn) tuontikiellosta on tullut hallittava Saksalle, Habeck sanoi toimittajille vieraillessaan Puolassa.

Ennen Venäjän hyökkäyssotaa venäläinen öljy vastasi noin kolmannesta Saksan toimituksista. Kuukausi sitten Habeck sanoi, että Saksa on vähentänyt riippuvuuttaan Venäjän öljystä 25 prosenttiin tuonnistaan.

Tiistaina hän sanoi, että venäläisen öljyn osuus Saksan toimituksista on nyt vain 12 prosenttia. Se menee kokonaan yhdelle jalostamolle, PCK:n jalostamolle Schwedtissä lähellä Berliiniä. PCK on Venäjän valtion omistaman öljy-yhtiön Rosneftin enemmistöomistama ja operoima.

– Schwedtin liiketoimintamalli perustuu venäläisen öljyn ostamiseen. Se on kiistanalaista. Tarvitsemme vaihtoehdon Schwedtille ja työskentelemme sen eteen tulevina päivinä, Habeck sanoi.