Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Venäjä on voinut haalia tietoja suomalaisten aseluvista ja metsästysseurojen jäsenistä, varoittaa asiantuntija

Venäjällä voi olla jo valmiiksi tietoja metsästysseuroista tai jopa aseenluvan haltijoista Suomessa, arvioi eversti (evp.) Aapo Cederberg Ilta-Sanomille.

Hän uskoo, että Venäjä etsi tällaisia tietoja etukäteen Ukrainaan hyökätessään.

– Niin kuin Ukrainassa, haettiin rekisterit tai niillä oli jo tiedossa metsästys- ja aseenkantoluvat. Kenellä on ase, ne tapettiin tietysti ensimmäiseksi, Cederberg toteaa IS:n Haapala-TV:ssä.

Kyse on kybersodankäyntiin liittyvästä tiedustelusta ja vakoilusta eli tietoturvan aukkojen ja avoimuuden hyväksikäytöstä. Cederbergin mukaan riskit kannattaa tiedostaa, vaikka Suomeen ei ole kohdistumassa aseellista hyökkäystä.

– Meidän pitää parantaa turvallisuuskulttuuriamme. Meidän pitää ymmärtää, että kaiken tiedon ei tarvitse olla avointa.

Suomi on niin avoin maa, että Venäjä on Cederbergin mukaan jo ennakkoon haalinut tietoja, joita se voi halutessaan käyttää hyväksi.

– Meidän pahin kyberisku on ollut lievä sinisilmäisyys. On luotettu ja kaikki tieto on ollut avointa. On haluttu olla avoin demokraattinen yhteiskunta. Nyt me joudumme pikkuisen vetämään takaisin, että kaikki tieto ei voi olla kaikkien saatavilla.

Muun muassa turvallisuuskomitean pääsihteerinä toiminut Cederberg oli luomassa Suomen ensimmäistä kyberstrategiaa. Nyt hän on Cyberwatch Finlandin toimitusjohtaja ja toimii kyberturvallisuusalan kouluttajana.

Cederbergin mukaan Venäjän kybertoiminnassa soluttaudutaan valtiolliseen infrastruktuuriin, sen hallintaan ja valmistellaan etukäteen hyökkäysedellytyksiä. Kohteena voivat olla esimerkiksi energiahuolto, elintarviketuotanto tai finanssialan toimijat.

– Sinne mennään pikkuhiljaa sisään, ollaan siellä kuukausia, valmistellaan, tiedustellaan – ja sitten isketään, kun on tarve.

Cederbergin mukaan Venäjän kybertiedustelu on tutkinut ja soluttautunut jo valmiiksi tarvittaviin kohteisiin.

– Ihan varmasti se on sisällä jo meillä Suomessa, valmiiksi jo. Ei ole mitään kahta sanaa, Cederberg sanoo IS:lle.