Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mariupolin piiritetystä kaupungista yritettiin evakuoida siviilejä – Venäjä vaatii kolmannen kerran puolustajia antautumaan, kukaan ei tarttunut tarjoukseen

Etelä-Ukrainassa piiritetyn Mariupolin satamakaupungin siviilien evakuoimista varten avattiin keskiviikkona humanitaarinen käytävä, kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Varapääministerin mukaan asiasta oli jo alustavasti sovittu Venäjän kanssa.

Käytävää pitkin kaupungista voidaan evakuoida naisia, lapsia ja vanhuksia.

Guardian-lehden ja BBC:n mukaan kuitenkin vain kymmeniä saatiin turvallisesti evakuoitua kaupungista keskiviikkona iltaan mennessä. Alustavien arvioiden mukaan kaupungista oli tarkoitus saada 90 bussilla pois liki 6 000 ihmistä, kertoivat kaupungin viranomaiset BBC:n mukaan.

Keskiviikkoiltana varapääministeri Iryna Vereshtshuk vahvisti Telegram-viestipalvelussa, että evakuointi ei sujunut suunnitellusti. Hän syytti Venäjää siitä, ettei sen joukot kunnioittaneet sovittua väliaikaista tulitaukoa.

Ukrainan presidentti Volodmyr Zelenskyi kertoi aiemmin Ukrainan olevan valmis vaihtamaan venäläisiä sotavankeja Ukrainan siviileiden ja sotilaiden kuljettamiseksi pois turvallisesti Mariupolista.

Mariupolissa yhä olevien siviilien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta kaupungissa on arveltu yhä olevan jopa 100 000 siviiliä epätoivoisissa oloissa.

Kaikki siviilien evakuoinnit Ukrainassa ovat olleet jäissä viimeksi kuluneiden kolmen päivän ajan, koska humanitaaristen käytävien avaamisesta ei päästy sopuun. Humanitaaristen käytävien kautta on Ukrainassa saatu evakuoitua liki 300 000 ihmistä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaa kaksi kuukautta sitten.

Kolmas antautumisvaatimus

Venäjän puolustusministeriö on antanut Mariupolin satamakaupunkia puolustaville joukoille jo kolmannen uhkavaatimuksen antautua, kertoi yleisradioyhtiö BBC viitaten uutistoimisto Reutersin tietoihin. Edellisen kerran kaupunkia puolustavia joukkoja vaadittiin antautumaan tiistaina ja sitä ennen viikonloppuna.

Venäjän mukaan yksikään ukrainalaissotilas ei suostunut antautumaan tiistaina.

Piiritettyä kaupunkia viikkokausia puolustaneiden ukrainalaisjoukkojen rippeet ovat vetäytyneet Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle, missä on ukrainalaistietojen mukaan loukussa myös parisentuhatta siviiliä.

Puolustajien mukaan he eivät kuitenkaan pysty enää pitkään pitämään pintaansa, vaan vastarinta saattaa murtua jo tuntien kuluessa.

– Vihollisia on kymmenen kertaa enemmän kuin meitä. Vetoamme maailman johtajiin ja pyydämme apua. Viekää meidät täältä johonkin kolmanteen maahan, pyysi kaupunkia puolustavaan merijalkaväen osastoon kuuluva Serhi Volyna Facebookissa.

Mariupol on lähes täysin tuhoutunut venäläisjoukkojen ilmaiskuissa ja kranaattitulessa.

CNN: Yhdysvallat valmistelee uutta aseapupakettia Ukrainalle

Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertovat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN:lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei lähteiden mukaan ole vielä tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi tiistaina toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle puolustustukea ennen suunniteltua uutta pakettia yhteensä yli 3,2 miljardin dollarin edestä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti jälleen länsimaisen aseavun merkitystä Ukrainan puolustukselle tiistai-iltana julkaistussa puheessaan. Zelenskyin mukaan Ukrainan kumppanimailla on moraalinen velvollisuus antaa Ukrainalle vuosikausia varastoissa maannutta kalustoa.

– Jos saisimme nyt kumppaneidemme tuleviksi viikoksi suunnittelemaa apua, se pelastaisi tuhansia ihmishenkiä. Toivon, että kumppanimme ovat tietoisia tästä ja ymmärtävät, että jokaisella päivällä on merkitystä, Zelenskyi kertoi puheessa.

Pentagon: Ukrainalle on toimitettu lentokoneiden varaosia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti, että Ukrainalle on toimitettu lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi, että toisin kuin ministeriö oli aiemmin ilmoittanut, Yhdysvallat tai muut sen liittolaiset eivät ole toimittaneet Ukrainalle kokonaisia lentokoneita vaan ainoastaan koneiden varaosia.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjän etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet

Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän jatkuvaa epäonnistumista tavoitteidensa saavuttamisessa kuvastaa kyvyttömyys päihittää Mariupolin kaupungin ukrainalaisvastarintaa.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

Myös Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan venäläisjoukkojen iskut Itä-Ukrainassa ovat lisääntyneet.

--

Lähteenä myös AFP.

Korjaus 20.4. klo 20.10: Korjattu ja lyhennetty osiota ensimmäisen väliotsikon jälkeen. Kyseessä Yhdysvaltain puolustusministeriön oma korjaus. Ministeriö sanoi aiemmin Ukrainalle toimitetun lentokoneita ja lentokoneiden varaosia. Ukrainalle on toimitettu vain varaosia.