Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Zelenskyi varoittaa Venäjän saattavan suunnitella kemiallisten aseiden käyttämistä, kesänopeuksiin siirtyminen alkaa tänään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut Facebookissa julkaisemassaan puheessa, että Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten aseiden käyttämistä Ukrainassa. Zelenskyi sanoi Ukrainan ottavan tällaiset suunnitelmat "niin vakavasti kuin mahdollista".

Zelenskyi sanoi myös, että Pohjois-Ukrainasta on löytynyt Venäjän vetäytymisen jälkeen "kymmeniä, ellei satoja tuhansia" vaarallisia räjähteitä, jotka venäläiset ovat jättäneet tarkoituksella. Zelenskyin mukana venäläisjoukot ovat jättäneet miinoitteita joka puolelle: valtaamiinsa taloihin, kaduille, pelloille ja autoille.

Zelenskyi myös myönsi, että Ukraina on riippuvainen kansainvälisestä aseavusta.

Pelko maaliskuun hurjista inflaatioluvuista painoi pörssikursseja Wall Streetillä

Yhdysvalloissa julkistetaan myöhemmin tänään tilastotietoa maaliskuun kuluttajahinnoista ja odotus on, että inflaatio on ryöstäytynyt entistä pahemmaksi. Lukuja odotellessa pörssikurssit painuivat selvään laskuun Wall Streetillä. Laaja S&P 500 -indeksi päätyi 1,7 prosentin alamäkeen ja teknologiapainotteinen Nasdaq laski 2,2 prosenttia.

Jo helmikuun inflaatio ylsi ennätysmäiseen 7,9 prosenttiin ja maaliskuussa odotetaan jopa 8,5 prosenttia, kun Ukrainan sodan vaikutukset raaka-aineiden hintoihin alkavat näkyä.

Jos ennakoitu 8,5 prosenttia toteutuu, olisi se kovin inflaatio Yhdysvalloissa sitten vuoden 1981. (Lähde: AFP)

EU keskeyttää sotilaskoulutusoperaationsa Malissa

Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell on ilmoittanut EU:n keskeyttävän sotilaskoulutusoperaationsa Länsi-Afrikan Malissa. Borrell perusteli päätöstä muun muassa venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin toiminnalla Malissa.

Ranska ja muut alueella toimivat valtiot sanovat yhtiön toimivan alueella taistelutehtävissä. Venäjä sanoo Malissa toimivan vain sotilaskouluttajia.

EU on huolissaan raporteista, joiden mukaan Wagnerin sotilaat olisivat osallistuneet Malin operaatioon viime kuussa Mouran kylässä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan operaatiossa tapettiin yli 200 siviiliä, mutta Malin sotilasjuntta sanoo operaatiossa saaneen surmansa 203 jihadistia. (Lähde: AFP)

Poliisi tehovalvoo tänään muun muassa pyöräilijöitä ja jalankulkijoita - erityishuomiota myös vaaralliseen pysäköintiin

Poliisi valvoo tänään suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta liikenteessä. Valvontaa kohdennetaan pyöräilijöihin, jalankulkijoihin ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajiin, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Erityisesti huomiota kiinnitetään liikennevalojen noudattamiseen ja jalkakäytävällä ajamiseen.

Valvonnassa puututaan myös sellaiseen moottoriajoneuvojen pysäyttämiseen ja pysäköintiin, joka haittaa tai vaarantaa suojattomien tienkäyttäjien eli jalankulkijoiden ja kaksipyöräisten ajoneuvojen kuljettajien liikkumista.

Kesänopeuksiin siirtyminen alkaa tänään

Suomen teillä aletaan siirtyä tänään kesänopeuksiin.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto on mahdollista tästä päivästä alkaen, kertoo Väylävirasto tiedotteessaan. Ely-keskukset päättävät ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan.

Kesäkauden nopeusrajoituksiin on määrä palata koko maassa huhtikuun loppuun mennessä.

Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla voidaan joutua turvallisuussyistä jättämään voimaan alennetut nopeusrajoitukset, kunnes vauriot on korjattu, kertoo tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman tiedotteessa.

Holhouksesta viime syksynä vapautunut Britney Spears on raskaana

Poptähti Britney Spears odottaa kolmatta lastaan. Laulajatähti kertoi vauvauutisensa Instagramissa maanantaina.

Uutinen tuli puoli vuotta sen jälkeen, kun tuomioistuin viime syksynä vapautti hänet isänsä holhouksesta. Spearsin mukaan hänen isänsä ei ollut antanut hänen poistaa kierukkaansa ja saada lisää lapsia.

40-vuotias Spears joutui olemaan useita vuosia isänsä Jamie Spearsin holhottavana. Holhous alkoi sen jälkeen kun hän vuonna 2007 sai hermoromahduksen ja kävi paparazzi-kuvaajan auton kimppuun huoltoasemalla.

Spearsilla on ennestään kaksi teini-ikäistä poikaa entisen aviomiehensä kanssa. (Lähde: AFP)

Joel Armian kauden kuudes täysosuma laiha lohtu Montrealille

Jääkiekon NHL:ssä kanadalaisjoukkueiden kohtaamisessa Montreal Canadiens taipui kotikaukalossaan Winnipeg Jetsille 2–4.

Maalittoman avauserän jälkeen Montrealin Joel Armia avasi ottelun maalihanat, kun toista erää oli pelattu 29 sekuntia. Osuma oli porilaishyökkääjälle kauden kuudes.

Winnipeg tokeni Armian osumasta ja siirtyi toiselle erätauolle 2–1-johdossa. Päätöserässä Montreal tuli vielä tasoihin Josh Andersonin maalilla, kunnes Winnipegin Jevgeni Svetshnikov teki 3–2-voittomaalin. Loppunumerot 4–2 viimeisteli Winnipegin Adam Lowry tyhjään maaliin.