Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

The Guardian: Venäläissotilaita kieltäytyy sotimisesta Ukrainassa – tiedot perustuvat useisiin eri lähteisiin

Monet venäläissotilaat kieltäytyvät lähtemään sotimaan Ukrainaan, kertoo brittilehti The Guardian useisiin eri lähteisiinsä viitaten.

Lehti viittaa venäläisen oppositiolehti Pskovskaya Guberniyan tietoihin, joiden mukaan noin 60 venäläistä laskuvarjojääkäriä on kieltäytynyt lähtemästä Valko-Venäjältä Ukrainaan. Venäläislehden mukaan kieltäytyjät olivat uskoneet menevänsä Valko-Venäjälle harjoituksiin. The Guardianin mukaan tiedot ovat vahvistamattomia.

The Guardian viittaa myös venäläismedian tietoihin, joiden mukaan kahden Venäjän kansalliskaartin yksikön jäseniä on kieltäytynyt taistelemisesta Ukrainassa.

The Guardian kertoo myös, että venäläisen ihmisoikeusjärjestö Agora International Human Rights Groupin mukaan venäläissotilaat ovat pyytäneet lakimiehiltä lukuisissa kaupungeissa apua Ukrainasta kotiin pääsemiseen tai siihen, miten he välttyisivät Ukrainaan lähettämiseltä. Järjestön tietojen mukaan he ovat kokeneet painostusta ja heitä uhataan muun muassa rikossyytteillä, the Guardian kertoo.

Myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on kertonut venäläissotilaiden kieltäytymisistä torstaina julkistetussa katsauksessaan Ukrainan sotatilanteesta.

ISW viittaa Ukrainan armeijan esikunnan tietoihin, joiden mukaan jopa 80 prosenttia joihinkin Venäjän sotilasyksiköihin kuuluvista olisi kieltäytynyt palaamasta rintamalle osallistuttuaan aiemmin sotilasoperaatioihin. Tiedoista ei ilmene, mistä sotilasyksiköistä on kyse.

ISW kertoo myös saamistaan tiedoista, joiden mukaan venäläiset komentajat ovat pakottaneet venäläissotilaita pysymään yksiköissään, vaikka heidän palvelussopimuksensa ovat päättyneet.