Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajamittainen huumekauppa Savossa toi päätekijälle yli yhdeksän vuotta vankeutta – kauppaa käytiin muun muassa hevosten nukutusaineella

Laajaa huumekauppaa Itä-Suomessa pyörittänyt nuori mies sai perjantaina yli yhdeksän vuoden vankeustuomion Pohjois-Savon käräjäoikeudelta. Hänen rikostovereistaan osa tuomittiin usean vuoden vankeuteen, osa lievempiin rangaistuksiin. Tuomittuja on kaikkiaan toistakymmentä.

Rikoskokonaisuudessa ostettiin suuria määriä huumausaineita ammattirikollisilta ja levitettiin niitä Kuopion lisäksi ainakin Siilinjärvelle, Leppävirralle, Jyväskylään ja Kouvolaan. Rikokset ajoittuvat pääosin loppuvuoteen 2020 ja alkuvuoteen 2021.

Kauppaa käytiin ainakin marihuanalla, amfetamiinilla ja kokaiinilla. Lisäksi myynnissä oli nukutuslääke ketamiinia, jota käytetään etenkin hevosten nukutusaineena. Poliisi onnistui takavarikoimaan varsin pienen määrän huumeista.

Huumekaupassa käytettiin rikollisten suosimaa Sky ECC -pikaviestisovellusta.

"Erittäin suunnitelmallista"

Käräjäoikeuden mukaan Samuli Jussi Tapio Saaranen, 22, syyllistyi useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin sekä lisäksi muun muassa ampuma-aserikoksiin ja lääkerikoksiin. Osan Saarasta vastaan nostetuista syytteistä oikeus hylkäsi.

– Saarasen huumausaineisiin liittyvä toiminta on ollut erittäin suunnitelmallista, sillä hän on hankkinut avukseen henkilöitä (...) jotka eivät ole olleet aiemmin poliisin kanssa tekemisissä, käräjäoikeus toteaa tuomiossa.

Oikeus määräsi Saaraselta perittäväksi yli 285 000 euroa rikoksilla saavutettuna hyötynä. Syyttäjä oli arvioinut Saarasen hankkiman rikoshyödyn huomattavasti suuremmaksi, yli miljoonaksi euroksi.

Muilta tuomituilta käräjäoikeus määräsi perittäväksi yhteensä yli 130 000 euroa rikoksilla saatua hyötyä.

Palasi huumekauppoihin päästyään vankilasta

Saaranen tuomittiin yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Hän oli marraskuussa 2020 päässyt ehdonalaiseen vapauteen vankilasta, jossa hän istui aiempaa huumausainerikostuomiota. Nyt langetettuun tuomioon sisältyy myös jäännösrangaistus aiemmasta tuomiosta.

Muista rikoskokonaisuuteen osallistuneista Jimi Jesse Juhani Puranen, 19, tuomittiin neljän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen useista törkeistä huumausainerikoksista sekä muun muassa törkeästä rahanpesusta.

Roni Pekka Oskari Aaltonen, 26, sai kolme vuotta vankeutta ja Jari-Pekka Patronen, 27, kaksi vuotta. Lorenzo Gabriele Nucci, 24, tuomittiin kolmen ja puolen vuoden vankeuteen, Niklas Martin Hilden, 24, kahden vuoden ja 11 kuukauden sekä Jimi Oskari Karekallio, 23, kahden vuoden ja viiden kuukauden vankeuteen.

Lisäksi oikeus langetti muutamia sakkorangaistuksia sekä lyhyehköjä vankeustuomioita, joista suurin osa on ehdollisia.