Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat uskoo voivansa yksilöidä veriteot Butshassa tehneet venäläisjoukot, Stoltenberg: Sota Ukrainassa saattaa kestää kuukausia tai jopa vuosia – seurasimme keskiviikon tapahtumpia

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.47 Lopetamme seurannan tältä illalta. Päivittyvä seuranta jatkuu huomenna.

22.27 Yhdysvallat uskoo voivansa yksilöidä venäläisjoukot, jotka toteuttivat Butshassa tapahtuneet siviileihin kohdistuvat veriteot, kertoi uutiskanava CNN keskiviikkona.

CNN:n haastattelema nimetön viranomaislähde kertoi, että Yhdysvallat on kerännyt ja analysoinut tietoja Butshan julmuuksista niiden tultua ilmi. Viranomaislähteen mukaan tutkinnan tuloksista ei välttämättä kerrota julkisesti, vaan päätös julkistamisesta saatetaan jättää Ukrainalle.

Myös Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on kertonut oikeusministeriön auttavan teoista vastanneiden tunnistamisessa ja saattamisessa vastuuseen.

Butshasta löydettiin venäläisjoukkojen lähdön jälkeen siviilien ruumiita. Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butshassa, mutta satelliittikuvat ovat vahvistaneet ruumiiden olleen kaduilla jo kaupungin ollessa Venäjän hallinnassa.

21.38 Taistelut Ukrainan itäosissa ovat kärjistyneet sen jälkeen, kun Venäjä veti joukkojaan Kiovan ympäristöstä. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Donetskin alueella viisi siviiliä on kuollut Venäjän iskuissa.

Alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenkon mukaan hyökkäykset kohdistuivat Vuhledarin pikkukaupungissa siviileihin, jotka jonottivat humanitaarista apua. Tässä iskussa kuoli neljä henkilöä, ja lisäksi yksi siviili kuoli iskussa Otšeretynen kylään.

CNN uutisoi Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai kertoneen, että Sjeverodonetskin teollisuuskaupunki Donbassin alueella on ollut Venäjän rankan pommituksen kohteena. Hänen mukaansa iskuja on osunut siviilikäytössä olleisiin rakennuksiin ja niiden jäljiltä on syttynyt tulipaloja.

Tietoja ei ole vahvistettu.

20.59 Venäjä on menettänyt hyökkääjän edun sen aloittamassa hyökkäyssodassa, arvioivat nimettömät länsimaalaiset viranomaislähteet BBC:lle. Tämä johtaa heidän mukaansa siihen, että Venäjä joutuu määrittelemään uusiksi, mitä menestys sodassa tarkoittaa.

Viranomaiset arvioivat, että Venäjä uudelleenmiehittyy ja hyökkää Donbassin alueelle vähintään viikon tai mahdollisesti "muutaman viikon" päästä. Toistaiseksi merkkejä tällaisesta järjestäytymisestä ei varsinaisesti näy, lähteet kertovat. On mahdollista, että venäläiset ovat tässä vaiheessa oppineet jotain sodan edeltävistä viikoista ja näin ollen taistelevat tehokkaammin sekä mahdollisesti hyödyntäen Itä-Ukrainassa sen lyhyen välimatkan huoltoketjuja. Toisaalta lähteet toteavat myös, että Donbassiin sijoitetut ukrainalaisjoukot ovat maan parhaiten koulutettuja ja varusteltuja.

Kiovasta Valko-Venäjälle vetäytyneet venäläisjoukot ovat viranomaisten mukaan "huonossa kunnossa", mutta ennen täyttä vetäytymistä Kiovakin on altis vaaralle - esimerkiksi ohjusiskuille.

20.23 Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi tänään Brysselissä Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ja Ruotsin ulkoministeri Ann Lindenin kanssa kolminvälisen keskustelun merkeissä. Haavisto kertoi asiasta Twitter-tilillään.

Haavisto ja Linden osallistuvat huomenna torstaina Naton kokoukseen kumppanimaiden edustajina.

20.10 Ukrainan ilmavoimien tiedottaja everstiluutnantti Jurii Ihnat kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa maan ilmapuolustuksen pelastaneen se, ettei Venäjä onnistunut yllättämään.

Hyökkäyksen valmistelusta tulvi tiedustelutietoa noin kahden kuukauden ajan, jolloin Ukrainan ilmavoimissa ehdittiin valmistautua erilaisiin skenaarioihin: myös siihen massiiviseen, kaikkialle Ukrainan alueelle ulottuneeseen ohjustulitukseen, mikä realisoitui 24. helmikuuta. Venäjän hyökkäys – muun muassa lentokenttien pommittaminen – on vaikuttanut Ukrainan ilmapuolustuksen laatuun.

Ihnatin mukaan maalla ei ole enää kattavaa koko maata suojelevaa järjestelmää Hänen mukaansa Ukrainan ilmapuolustus tarvitsisi kipeästi lisää hävittäjiä ja ilmatorjuntakalustoa. Ukrainalla olisi nopea valmius oppia käyttämään amerikkalaisia F-15-, F-16- ja F-18-hävittäjiä, jos niitä vain tarjottaisiin.

Koko haastattelu on tilaajien luettavissa alapuolelta.

Ukraina päihitti todennäköisyydet säilyttämällä ilmapuolustuksensa Venäjää vastaan – ilmavoimien tiedottaja kertoo nyt, miten se onnistui

18.56 Myös Britannia on määrännyt pakotteita Venäjän suurimmalle pankille Sberbankille, jonka varat se aikoo jäädyttää. Britannia on myös sitoutunut lopettamaan kaiken Venäjän hiilen ja öljyn tuonnin vuoden 2022 loppuun mennessä. Venäläisestä maakaasusta se pyrkii irtautumaan mahdollisimman pian tämän jälkeen.

Myös Britannia kieltää kansalaisiltaan kaikki investoinnit Venäjälle. Lisäksi Venäjän rauta- ja terästuotteiden tuonti kielletään ja pakotelistalle lisätään kahdeksan oligarkia. Asiasta uutisoivat The Guardian ja BBC.

18.32 Butshan pormestari Anatoly Fedoruk kertoo BBC:n haastattelussa, että keskiviikkopäivään mennessä alueelta on löytynyt 320 Venäjän ampumaa siviiliä. Hän lisäsi, että luku vain kasvaa. Fedoruk kertoo nähneensä tapot omin silmin, kun hän piiloutui miehityksen aikana erääseen rakennukseen.

Fedorukin mukaan venäläiset ampuivat autoilla paenneita siviilejä, esimerkiksi raskaana olleen naisen. Pormestarin kertoman mukaan naisen puoliso hautasi hänet sivutielle ja laittoi haudalle ristin sijaan rekisterikilven. Venäjä on kiistänyt teloittaneensa siviilejä Butshassa.

18.14 Venäjän suurin pankki Sberbank on antanut lausunnon viimeisimmistä Yhdysvaltojen sille asettamista pakotteista, uutisoi The Guardian. Pankin mukaan uudet pakotteet eivät vaikuta merkittävästi sen toimintaan, koska "järjestelmä jo sopeutunut aikaisempiin rajoituksiin".

17.56 Yhdysvallat on tänään keskiviikkona asettanut uusia pakotteita venäläisille pankeille ja eliitille kuten presidentti Vladimir Putinin aikuisille tyttärille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Putinilla on kaksi tytärtä vuonna 2013 päättyneestä avioliitostaan. Hänellä saattaa olla muitakin lapsia, mutta tästä ei ole varmistettua tietoa. Talousmedia Bloombergin mukaan elettä pidetään symbolisena, sillä tyttärillä ei tiettävästi ole merkittävää omaisuutta Venäjän ulkopuolella.

Yhdysvallat kertoi asettavansa myös täysimittaiset pakotteet Venäjän suurimmalle pankille Sberbankille sekä suurimmalle yksityiselle liikepankille eli Alfa-pankille. Reutersin mukaan yhdysvaltalainen korkea-arvoinen virkamies kertoo, että pankkeihin kohdistetut pakotteet estävät Venäjän energiakaupan.

Yhdysvallat kieltää kansalaisiltaan lisäksi sijoittamisen Venäjälle. Pakotelistalle päätyy myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin vaimo ja tytär sekä Venäjän turvallisuusneuvoston jäseniä.

Presidentti Joe Biden kertoi Twitterissä, että uusimmat pakotteet ovat seurausta Butshan tapahtumista. Alueelta on löydetty satoja tapettuja siviilejä Venäjän joukkojen vetäydyttyä sieltä.

Juttua oikaistu kello 18.02: Pakotelistalla joutuu useampi turvallisuusneuvoston jäsen eikä vain yksi.

Putinin tyttäret Yhdysvaltain pakotelistalle

17.35 Brysselissä EU-maiden suurlähettiläät ovat keskustelleet tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan. EU-komissio esitteli eilen ehdotuksensa uudeksi pakotepaketiksi, johon sisältyisi muun muassa kivihiilen tuontikielto.

STT:n diplomaattilähteistä saamien tietojen mukaan päätös uusista pakotteista pyrittäneen tekemään huomenna. Jäsenmailla on halua saada pakotteet hyväksyttyä mahdollisimman pian. EU ei ole vielä aiemmin puuttunut pakotteissaan venäläiseen tuontienergiaan. Kivihiilen lisäksi Venäjä myy Eurooppaan myös maakaasua ja öljyä.

17.26 Sota Ukrainassa saattaa kestää kuukausia tai jopa vuosia, sanoo sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hän piti tiedotustilaisuuden ennen Naton ulkoministerien kokouksen alkamista Brysselissä.

Pääsihteerin mukaan ei ole havaittavissa merkkejä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi luopunut aikeistaan vallata koko Ukrainaa. Siksi Stoltenbergin mukaan on varauduttava pitkällä aikavälillä Ukrainan tukemiseen, pakotteiden ylläpitämiseen ja Naton puolustuksen vahvistamiseen.

Sota Ukrainassa saattaa kestää kuukausia tai jopa vuosia, varoittaa Naton pääsihteeri

17.24 Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk kehottaa viestipalvelu Telegramissa Harkovan, Luhanskin ja Donetskin alueiden asukkaita pakenemaan viipymättä Itä-Ukrainasta. Asiasta uutisoi esimerkiksi BBC ja Suomessa Yle.

Viranomaisten mukaan Itä-Ukrainaan valmistellaan hyökkäystä, ja siksi alueelle jääminen on hengenvaarallista. Hyökkäyksen aikana siviilejä voisi olla mahdoton evakuoida.

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat keskiviikkona kiihtyneet, raportoi muun muassa BBC. Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova oli yöllä raskaan tulituksen kohteena ja lisäksi Donetskia ja Luhanskia on pommitettu. Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä olisi hyökännyt siviilikohteisiin ja armeijan asemiin Borivskessa, Novoluhanskessa, Solodkessa, Marinkassa ja Zolota Nyvassa.

Eteläistä Mariupolin kaupunkia on yhä saarrettu ja pommitettu hellittämättä aiempien viikkojen tapaan.

17.02 Euroopan unioni on lisäämässä oligarkki Boris Rotenbergin pakotelistalleen, kertoo talouslehti Financial Times. Rotenbergilla on Suomen kansalaisuus.

Boris Rotenbergin veli Arkadi Rotenberg on jo ennestään EU-pakotelistalla. Boris Rotenberg puolestaan on ollut ennestään Yhdysvaltojen ja Britannian pakotelistoilla. Financial Timesin mukaan EU lisäisi pakotelistalleen myös Venäjän suurimman pankin Sberbankin johtajan German Grefin sekä oligarkki Oleg Deripaskan.

EU:n pakotelistalle joutuisivat myös presidentti Vladimir Putinin kaksi tytärtä, jotka ovat mediatietojen mukaan joutumassa myös Yhdysvaltojen pakotelistalle.

16.48 Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa käyneensä pitkän puhelun Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ja pyytäneensä tätä Unkariin rauhanneuvotteluihin. Hänen mukaan neuvotteluihin osallistuisivat Venäjän, Ukrainan ja Ranskan presidentit sekä Saksan liittokansleri. Pääministerin lausunnoista uutisoi Reuters.

Hän kertoi Putinin vastauksen olleen "myönteinen". Rauhanneuvotteluihin suostuminen sisälsi tiettyjä ehtoja, joista Ukrainan ja Venäjän johtajien tulisi neuvotella keskenään. Sunnuntaina Orbán tuomitsi toistamiseen Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta samalla hän on vastustanut EU:n pakotteita Venäjän öljy- ja kaasuvientiin.

Orbánin mukaan Unkari olisi valmis maksamaan Venäjälle maakaasusta ruplilla. Venäjä on vaatinut, että sen maakaasusta tulisi huhtikuusta alkaen maksaa venäläisellä valuutalla, jonka arvo on ollut kovassa ristivedossa länsimaiden talouspakotteiden takia. Esimerkiksi Saksa, Ranska ja Britannia ovat kieltäytyneet tästä vaatimuksesta.

16.20 YK äänestää yleiskokouksessaan huomenna torstaina Venäjän väliaikaisesta erottamisesta YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kokouksessa kahden kolmasosan enemmistö voi erottaa maan, joka syyllistyy törkeisiin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Äänivaltaisia jäsenmaita on 193.

16.05 Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) kertoo tiedotteessa, että sen avustusryhmä on johtanut yli 500 henkilön auto- ja bussisaattueen Zaporižžjaan. Mariupolista paenneet olivat päässeet piiritetystä Mariupolista omin neuvoin, mikä tarkoittanee, että he ovat päässet kaupungista yksityisautoilla.

Järjestön avustusryhmä ei itse ole saavut kaupunkia yrityksistä huolimatta. Viimeisin Mariupoliin yrittänyt saattue yritti viiden päivän ajan päästä kaupunkiin, mutta kulkue jämähti 20 kilometrin päähän kohteestaan sotaisten "olosuhteiden" takia.

15.57 YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on tiedottanut tänään keskiviikkona, että lähes 35 000 henkilöä on paennut Ukrainasta tiistain ja keskiviikon välisenä aikana. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat siteeraten uutistoimisto AFP:tä.

UNHCR:n tilastojen mukaan Ukrainasta on Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen alettua 24. helmikuuta lähtien paennut ulkomaille yhteensä noin 4,3 miljoonaa ihmistä. 

15.39 VR:n hallitus on tehnyt päätöksen idän tavaraliikenteen pysäyttämisestä. VR tavoittelee liikenteen mahdollisimman nopeaa alasajoa, mutta arvio on, että prosessiin kuluu useita kuukausia.

EU:n pakotteet eivät toistaiseksi estä rautatieliikennettä EU:n ja Venäjän välillä. VR:n kotimaisten asiakkaiden kanssa tekemien tavaraliikennesopimusten purkaminen tulee siten hoitaa sopimuksissa määritellyllä ja asiakkaiden kanssa neuvoteltavalla tavalla.

VR ehti jo kertaalleen päättää ja pyörtää tavarajunaliikenteen lopettamisen Venäjälle.

VR pysäyttää myös Venäjälle suuntautuvan tavaraliikenteen

15.34 Ukrainasta Suomeen paenneista yli 800 eri-ikäistä käy nyt Suomessa koulua, on varhaiskasvatuksessa tai opiskelee toisella asteella. Tilanne selviää kyselystä, jonka Opetushallitus teki maalis-huhtikuun vaihteessa koulutuksen järjestäjille.

Valtaosa, yli 600 Ukrainasta paennutta, opiskelee tällä hetkellä perusopetukseen valmistavassa opetuksessa. Valmistavaan opetukseen ilmoittautuneita on yli tuhat oppilasta, ja uusia ryhmiä on jo perustettu lähes sata. Varhaiskasvatuksessa tilanne vaihtelee suuresti eri puolella Suomea.

Yli 800 Ukrainasta Suomeen paennutta käy nyt täällä koulua – valmistavaan opetukseen ilmoittautuneita on yli tuhat

15.15 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Suomen kansanedustajille etäyhteyksin perjantaina.

Zelenskyi pitää puheen videoyhteyden välityksellä eduskunnan täysistuntosalissa kellon yhden aikaan. Tilaisuuden odotettu kesto on 15 minuuttia.

Ukrainan Zelenskyi puhuu Suomen eduskunnalle perjantaina

15.11 Keskusrikospoliisi tutkii venäläisten siviili-ilma-alusten tekemiä ilmatilaloukkauksia. Tekoja tutkitaan säännöstelyrikoksina. Esitutkinnan mukaan neljä venäläistä matkustajakonetta poikkesi ilman pyydettyä lupaa Suomen ilmatilassa Suomenlahdella Loviisan edustalla maaliskuussa. Ilmatilaloukkaus kesti kaikissa neljässä tapauksessa noin kaksi minuuttia.

Keskusrikospoliisi tutkii tekoja säännöstelyrikoksina, koska loukkauksilla epäillään rikotun EU:n Venäjälle Ukrainan sodan johdosta asettamia pakotteita. Venäjälle asetetut pakotteet koskevat myös siviili-ilma-aluksia. Säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta, ja törkeästä säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita maksimissaan neljä vuotta vankeutta.

Poliisi tekee esitutkinnassa yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Keskusrikospoliisi ei tiedota asiasta enempää esitutkinnan ollessa kesken, ellei asiassa ilmene uutta tietoa.

Neljä venäläistä matkustajalentokonetta poikkesi Suomen ilmatilassa ilman lupaa, poliisi tutkii säännöstelyrikoksina

14.33 Kiovan Butshan esikaupunkialueelta, jossa venäläiset joukot teloittivat viattomia siviilejä, paljastuu uusia julmuuksia. Asukas Iryna Abramov kertoi BBC:lle, kuinka venäläiset joukot hyökkäsivät hänen kotiinsa, sytyttivät sen tuleen ja veivät Oleg-miehen ulos jalkakäytävälle.

40-vuotias hitsaaja Oleg Abramov ammuttiin syyttä kotinsa ulkopuolella vain hetki venäläisten joukkojen saapumisesta.

– Mieheni ei ollut sotilas. Hän ei ollut koskaan pitänyt asetta. Hän oli rauhallinen mies, Iryna Abramov totesi BBC:lle.

Butshasta paljastuu uusia julmuuksia: "Pyysivät miestäni polvistumaan ja tappoivat hänet" – näin kylmän viileästi venäläiset sotilaat reagoivat uhrin vaimon tultua teloituspaikalle

14.12 Tulli on viikonloppuna pysäyttänyt Vaalimaan rajanylityspaikalla taide-esineitä, jotka olivat matkalla Suomen kautta Venäjälle. Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoi tiedotustilaisuudessa, että lähetysten sisältö on arvoltaan yhteensä kymmeniä miljoonia euroja.

Ulkoministeriön ja Tullin edustajien mukaan kyseiset esineet luokitellaan ylellisyysesineiksi, jotka kuuluvat EU:n Venäjälle asetettujen pakotteiden piiriin. Rakshitin mukaan lähetykset sisälsivät muun muassa tauluja ja patsaita.

13.24 Ukrainan syyttäjänviraston julkistamien tietojen mukaan maassa oli tiistaihin mennessä otettu tutkintaan 4 684 mahdollista sotarikosta. Määrän kerrotaan kasvaneen sadoilla joka päivä sen jälkeen, kun Butsha ja muita Kiovan läheisiä asuinalueita vallattiin takaisin venäläismiehittäjiltä.

Ukrainan yleinen syyttäjä Iryna Venediktova kuvasi Butshassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa miehittäjältä vapautettuja kyliä "kidutetuksi alueeksi suoraan helvetistä", ja vannoi, että vastuussa olevia rangaistaan. Sotarikoksista epäillään 353:a Venäjän sotilasjohdon ja poliittisen johdon jäsentä.

13.01 Hallituksen kehysriihessä tekemät rahoituslinjaukset ovat iso mutta tarpeellinen lisäpanostus Suomen puolustuskykyyn, luonnehti keskiviikon tiedotustilaisuudessa Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Kivisen mukaan puolustusmateriaalihankinnoilla täydennetään pitkällä aikavälillä syntyneitä vajeita ja puutteita. Puolustusvoimat aikoo kasvattaa ampumatarvikkeiden ja varaosien varastomääriä pysyvästi.

Hallitus linjasi eilen miljardiluokan satsauksista Puolustusvoimille. Valtaosa rahoituksesta kohdistuu tarvikehankintoihin. Rahoitus mahdollistaa myös henkilöstölisäyksiä, jotka Kivisen mukaan käynnistyvät välittömästi.

12.50 Unkari kutsui keskiviikkona Ukrainan suurlähettilään puhutteluun, koska Ukraina on toistuvasti loukannut maan johtoa, kertoi Unkarin ulkoministeriö.

– Ukrainan johdon on aika lopettaa Unkarin loukkaaminen ja tunnustaa Unkarin kansan tahto, evästi Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto Facebookissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja muu Ukrainan johto ovat toistuvasti kritisoineet Unkaria ja sen viikonloppuna neljännelle kaudelle valittua pääministeriä Viktor Orbania. Unkari ei ole suostunut lähettämään aseita Ukrainaan tai tukemaan pakotteita Venäjän energiantuontia vastaan.

12.37 Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa käyneensä tarkkaan läpi Puolustusvoimille ehdotettujen lisämäärärahojen perustelut ja vakuutti, että perusteet ovat pitävät. Kaikkonen kuvasi kokonaisuutta siten, että Suomi laittaa varastot kuntoon ja pitää puolustuksensa kunnossa.

Kaikkosen mukaan Suomen puolustus on ollut ennestään hyvässä kunnossa, mutta Ukrainan sodan myötä kaikki entinen on haastettu. Ukrainan sota on hänen mukaansa osoittanut, että puolustustarvikkeiden, ammusvarastojen ja maanpuolustustahdon on oltava kunnossa.

12.05 Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus on tuominnut Ukrainan Butshassa lähellä Kiovaa nähdyn "kammottavan julmuuden".

– Viimeaikaiset uutiset Ukrainan sodasta ovat helpotuksen ja toivon sijasta todistaneet uusista julmuuksista, kuten Butshan joukkosurmasta. Mitä kammottavimpia julmuuksia on tehty puolustuskyvyttömiä siviilejä, naisia ja lapsia kohtaan. Näiden uhrien viaton veri huutaa taivaisiin ja anoo armoa, paavi sanoi Vatikaanissa.

11.58 Hollannin viranomaiset ovat takavarikoineet yhteensä 14 huvijahtia osana Venäjän vastaisten pakotteiden tutkintaa, kertoi maan ulkoministeri keskiviikkona. Jahdeista 12 on vasta valmistumassa, ja kaksi on tuotu Hollantiin telakalle huoltoon.

– Nykyisissä oloissa näitä aluksia ei voida toimittaa, siirtää tai viedä maasta, kertoi ulkoministeri Wopke Hoekstra tiedonannossaan parlamentille.

Hollannin viranomaiset jatkavat huvijahtien omistussuhteiden selvittämistä edelleen. Alusten omistajiksi merkityt henkilöt eivät ole Euroopan pakotelistalla. Ulkoministerin mukaan Hollanti on niin ikään jäädyttänyt pitkälti yli puoli miljardia euroa varoja pakotteiden tiimoilta.

11.40 Suositusta lyhyiden videoiden julkaisualusta TikTokista on tullut Ukrainan sodassa hedelmällinen kasvualusta perättömille väitteille ja vääristellylle sisällölle, varoittavat uutistoimisto AFP:n haastattelemat misinformaation asiantuntijat.

– TikTokille tämä ei ole hyvä sota. En ole nähnyt muuta alustaa, jolla olisi näin paljon perätöntä sisältöä, toteaa BBC:n disinformaatioryhmässä työskentelevä toimittaja Shayan Sardarizadeh.

TikTokissa leviää Sardarizadehin mukaan muun muassa vanhoista konflikteista kuvattuja videoita, joiden väitetään olevan Ukrainasta, sekä aitoa kuvastoa esitettynä väärässä asiayhteydessä. Selvästi tekaistu sisältökin saa silti usein miljoonia katsojia.

Sardarizadehin mukaan häiritsevimpiä esimerkkitapauksia ovat sodalla rahastamaan pyrkivät valesisällön tehtailijat. Nämä huijarit väittävät olevansa paikan päällä Ukrainassa suoraa lähetystä tekemässä, mutta kuvamateriaali onkin todellisuudessa lainattu toisista konflikteista tai jopa videopeleistä.

Perätön tieto Ukrainan sodasta leviää TikTokissa – tekaistuja videoita levittävät huijarit valehtelevat olevansa Ukrainassa ja nyhtävät rahaa katsojilta

11.14 Yhdysvallat suunnittelee Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyttärien lisäämistä pakotelistalle, kertoo Wall Street Journal. Putinilla on kaksi tytärtä vuonna 2013 päättyneestä avioliitostaan. Hänellä saattaa olla muitakin lapsia, mutta tästä ei ole varmistettua tietoa.

Venäjän valtaapitävien lähipiiriin on jo aikaisemminkin ulotettu pakotteita. Muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrovin vävy on pakotelistalla.

Wall Street Journalin mukaan myös Venäjän suurin pankki, Sberbank, on joutumassa Yhdysvaltain pakotelistalle.

10.12 Kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan sen edustajat olivat paikalla, kun Venäjän joukot tulittivat sairaalaa Ukrainassa. Järjestön Ukrainan toimintoja johtavan Michel-Olivier Lacharitén mukaan järjestön työntekijät olivat maanantaina syöpäsairaalassa Mykolajivissa Etelä-Ukrainassa, kun sairaalaan ympäristöä alettiin tulittaa.

– Henkilöstömme välittömässä läheisyydessä tapahtui useita räjähdyksiä noin kymmenen minuutin aikana. Kun työntekijämme olivat poistumassa alueelta, he näkivät loukkaantuneita ja ainakin yhden ruumiin. Emme kuitenkaan pysty antamaan tarkkaa kuolleiden ja loukkaantuneiden lukumäärää. Onneksi henkilökuntamme pääsi suojautumaan, eikä kukaan heistä loukkaantunut räjähdyksessä, Lacharité kertoi järjestön tiedotteessa.

Työntekijöiden mukaan myös noin 300 metrin päässä sijaitseva alueellinen lastensairaala sai osuman. Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijät löysivät alueelta jälkiä, jotka saattaisivat viitata rypälepommien käyttöön.

9.52 Britannian puolustusministeriön mukaan piiritetyssä Mariupolin kaupungissa loukussa olevien siviilien tilanne huononee koko ajan. Tarkkaa tietoa siviilien määrästä ei ole, mutta Mariupolissa uskotaan olevan vielä pitkälti yli 100 000 siviiliä, joita ei ole saatu evakuoitua.

Ukrainalaisten mukaan ihmisiä on jo Mariupolissa kuollut nälkään ja janoon. Britannian puolustusministeriön mukaan venäläiset pitävät siviilejä loukussa painostaakseen puolustajia antautumaan.

Ukrainan puolustusministeriö kertoo, että venäläisten hyökkäykset maan itäosassa ovat niin ikään jatkuneet, mutta joukot eivät ole onnistuneet etenemään. Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä tavoittelee nyt Donetskin ja Luhanskin alueiden täydellistä hallintaa.

9.23 Euroopassa siirrytään nopeasti maatalouspolitiikasta kriisiajan ruokapolitiikkaan, arvioi etujärjestö MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen.

Viljanen totesi valtuuskunnan kevätkokouksen avauspuheessaan, että halpaa ruokaa ei enää ole. Ukrainan sota suistaa hänen mukaansa maailmaa ruoka- ja energiakriisiin, jonka kaikkia vaikutuksia on vielä mahdotonta ennustaa.

MTK-johtaja: Halpaa ruokaa ei enää ole

9.15 Ukrainassa Venäjän joukot jatkavat yrityksiään Mariupolin satamakaupungin valtaamiseksi maan eteläosassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä raportissaan Twitterissä.

Venäläiset ovat jo aikaisemmin onnistuneet etenemään kaupungin keskustaan, mutta ukrainalaisten hallussa on edelleen osia kaupungista. Ukrainan armeijan mukaan sen joukot ovat puolustaneet kaupunkia jo yli 40 päivää.

Venäjä jatkoi yrityksiään Mariupolin valtaamiseksi – Ukrainan syyttäjävirasto sanoi aloittavaneensa tuhansien sotarikoksien tutkinnan

8.28 Ukrainasta viime päivinä levinneet kuvat ja tiedot ovat kiihdyttäneet vaatimuksia Venäjän presidentin Vladimir Putinin saattamisesta vastuuseen sotarikoksista. Vaikka syytteet ovat periaatteessa mahdollisia, kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi pitää oikeudenkäyntiä Venäjän presidenttiä vastaan erittäin epätodennäköisenä. Hän siirtäisikin fokusta pois Putinista.

– Jos ajatellaan vain niin, että täytyy saada Putin tuomittavaksi ja linnaan, silloin edessä on vain pettymystä, turhautumista ja kyynisyyttä. Mutta jos ajattelemme sitä, voidaanko tekoihin paikan päällä syyllistyneitä sotilaita ja komentajia saada kiinni, sanoisin, että mahdollisuudet ovat aivan hyvät, hän arvelee.

Kansainvälisen oikeuden professori kääntäisi Ukrainan sotarikosten selvittelyssä fokusta pois presidentti Putinista: "Oikeudenkäynti häntä vastaan näyttää tavattoman epätodennäköiseltä"

8.04 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo ehdottaneensa "YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille ja kaikille muille kansainvälistä oikeutta kunnioittaville maille" kansainvälisen konferenssin järjestämistä Kiovassa.

Tapaamisessa voitaisiin Zelenskyin mukaan selvittää, miten kansainvälistä arkkitehtuuria voisi uudistaa Venäjän toimet huomioon ottaen.

7.16 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kyseenalaistaa tuoreessa puheessaan YK:n turvallisuusneuvoston kyvyn tarjota turvaa maailmalle. Zelenskyin mukaan turvallisuusneuvosto on olemassa, mutta maailma ei ole turvassa.

– Tämä tarkoittaa ehdottomasti sitä, ettei YK kykene nykyisellään toteuttamaan tehtäviä, joita varten se on luotu, hän sanoo.

Syypää tähän on Zelenskyin mielestä Venäjä, jonka hän sanoo horjuttavan uskoa YK:hon ja kaikkiin muihin kansainvälisiin instituutioihin, joiden jäsenenä maa on.

Zelenskyi kyseenalaistaa YK:n turvallisuusneuvoston kyvyn tarjota turvaa maailmalle – "Venäjä horjuttaa uskoa YK:hon"

7.07 Yhdysvallat ilmoittaa tänään uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki vahvisti asian sen jälkeen, kun pakotteista oli jo kerrottu yhdysvaltalaislehdissä.

Psakin mukaan pakotteet kohdistuvat laajalti venäläisiin valtion virkamiehiin ja heidän perheenjäseniinsä sekä venäläisomisteisiin rahoituslaitoksiin, joiden joukossa on myös valtion omistamia yrityksiä. Washington Postin mukaan kattavat pakotteet tulevat kieltämään muun muassa kaikki uudet investoinnit Venäjälle.

EU-maat keskustelevat tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan – myös Yhdysvallat kertomassa uusista pakotteista

7.01 Vihaa kylvänyt Venäjän valtionmedia on yhtä lailla vastuussa niistä kauheuksista, joihin venäläisjoukkojen syytetään Ukrainassa syyllistyneen, kirjoittaa vangittu venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi Twitterissä. Navalnyin mukaan venäläismediasta on muotoutunut sodanlietsoja ja sodanlietsojia pitäisi hänen mukaansa käsitellä sotarikollisina. Propagandistit luovat hänen mukaansa yleistä mielipidettä, joka paitsi mahdollistaa sotarikokset myös vaatii niitä.

Navalnyi valittelee myös sitä, kuinka vakuuttavia valtion kanavilla levitettävät valheet ovat niille, joilla ei ole pääsyä vaihtoehtoisten lähteiden pariin.

Navalnyi: Vihaa kylväneellä venäläismedialla vastuu venäläisjoukkojen kauheuksista – "sodanlietsojia pitäisi käsitellä sotarikollisina"

6.48 Brysselissä EU-maiden suurlähettiläät keskustelevat tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan. EU-komissio esitteli eilen ehdotuksensa uudeksi pakotepaketiksi, johon sisältyisi muun muassa kivihiilen tuontikielto.

Kyseessä on EU:n viides pakotepaketti. Aiempien pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

Paineet pakotteiden laajentamiselle ovat viime päivinä kasvaneet muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutekojen vuoksi.