Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amazonin työntekijät päättivät järjestäytyä New Yorkissa – verkkokauppajätti on kamppaillut kynsin ja hampain torjuakseen liittojen pääsyn toimipaikkoihinsa

Verkkokauppajätti Amazonin työntekijät New Yorkin Staten Islandilla sijaitsevalla varastolla ovat päättäneet selvin luvuin järjestäytyä ammattiliittoon, kertovat amerikkalaismediat . JFK8-varaston äänestystulosta pidettiin yllätyksenä, sillä Amazon on kamppaillut kynsin ja hampain torjuakseen liittojen pääsyn toimipaikkoihinsa kotimarkkinoillaan Yhdysvalloissa.

Järjestäytymisen kannattajat keräsivät äänistä noin 55 prosenttia, kertoi kansallinen työsuhdeviranomainen NLRB.

Ammattiliittojen asema on Yhdysvalloissa heikohko, sillä koko työvoimasta liittoihin kuuluu vain noin 10 prosenttia. Osuus oli noin viidennes vuonna 1983, mutta sen jälkeen määrä on pienentynyt jatkuvasti.

JFK8-varastosta tulee ensimmäinen Amazonin varasto, jossa ammattiliitto pääsee neuvottelemaan työehdoista jättiyhtiön kanssa. Järjestäytymisestä on äänestetty myös Bessemerin varastolla Alabamassa, mutta siellä uusintaäänestyksen tulokset eivät ole vielä selvinneet.

Amazon varoitteli äänestyksen edellä työntekijöitä kannattamasta ammattiliittoon järjestäytymistä, koska yhtiön mukaan liiton perustaminen haittaisi työntekijöiden ja työnantajan suhdetta takaamatta kuitenkaan parempia palkkoja tai työoloja. Työpaikalla järjestettiin pakollisia valistuskokouksia ammattiliittojen haittapuolista, ja tiloissa jaettiin liittojen vastaista tiedotusmateriaalia.

JFK8-varastolla järjestäydytään vasta viime vuonna perustettuun Amazon Labour Unioniin (ALU). Perustaja Chris Smalls sai varastolta potkut varhain koronapandemian alettua, kun hän otti kantaa työpaikan terveysturvallisuuden puutteisiin.

Amazonin työvoiman järjestäytymistä on jarruttanut se, että vaihtuvuus on erittäin suurta. Työ varastoilla on tunnetusti erittäin kovatahtista, ja Amazon vaatii tiukkojen tuotantokiintiöiden täyttämistä.

Tviittaava ay-kolli agitoi väkeä liittoihin

Koronapandemian tuomat mullistukset Yhdysvaltojen työmarkkinoihin ja laajalle levinnyt työvoimapula näyttävät herättäneen viriävää kiinnostusta ammattiliittoihin. Kahvilaketju Starbucks on myös pyrkinyt kaikin keinoin torjumaan ammattiliittojen pääsyn kahviloihinsa, mutta järjestäytymistä puuhataan parhaillaan jo 150 ravintolassa eri puolilla maata.

Sosiaalisessa mediassa ammattiliittojen ilosanomaa levittää hiukan yllättäen oranssi kollikissa Jorts, jonka vastoinkäymiset roskiksiin juuttumisen saralla lähtivät leviämään viime vuoden lopulla yhteisöpalvelu Redditin kautta. Jortsin toilaukset keräsivät kissalle runsaasti faneja, ja sille perustettiin myös Twitter -tili. Jorts paljasti pian ay-henkisen karvansa ja levittää nyt tviiteillä järjestäytymisen ilosanomaa liki 170 000 seuraajalle.

Jortsin kampanja on huomioitu jopa Yhdysvaltojen työvoimaministeriön verkkosivuilla .

Kampanjoita on käynnissä myös muun muassa museoissa, kansalaisjärjestöissä, mediayhtiöissä ja yliopistoissa. Liikehdintä keskittyy kuitenkin maan vauraampiin ja paremmin koulutettuihin osiin. Maan eteläisissä ja Keskilännen osavaltioissa järjestäytyminen on jäänyt selvästi vähemmälle huomiolle.