Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Cargotec keskittyy ydinliiketoimintoihinsa Konecranes-fuusion peruuntumisen jälkeen

Kuormankäsittelylaitteita valmistava Cargotec keskittyy ydinliiketoimintoihinsa Konecranes -fuusion peruuntumisen jälkeen.

Yhtiö ilmoittaa vetäytyvänsä Kalmar-tuotemerkillä valmistettavien raskaiden nosturien valmistuksesta. Kalmar keskittyy jatkossa pienempiin kontinkäsittelylaitteisiin.

Samalla Cargotec ilmoittaa käynnistävänsä MacGregor-yksikkönsä strategisten vaihtoehtojen arvioinnin, mikä sisältää myös liiketoiminnan mahdollisen myynnin. MacGregor valmistaa muun muassa ramppeja, nostettavia autokansia sekä sulku- ja turvaovia esimerkiksi laivoille ja öljynporauslautoille.

Cargotecin ja Konecranesin yhteensulautuminen peruuntui tiistaina, kun Britannian kilpailuviranomainen esti yritysten yhdistymisen.

Cargotecin mukaan Britannian kilpailuviranomainen ei pitänyt riittävinä toimia, joita yhtiöt tarjosivat. Toimet olisivat poistaneet yhtiöiden päällekkäisiä liiketoimintoja.

EU:n kilpailuviranomaiset olivat jo hyväksyneet kaupan ehdollisena.

Peruuntumisuutisen jälkimainingeissa keskiviikkoaamuna Cargotec kertoi täsmentävänsä strategiaansa. Yhtiö aikoo tulevaisuudessa keskittyä tulevaisuudessa kannattavaan kasvuun ajoneuvojen kuormankäsittelylaitteita valmistavassa Hiabissa, Kalmarin terminaalitraktoreissa ja muissa pienemmissä lastinkäsittelylaitteissa sekä Kalmarin kontti- ja kuljetuslukeissa.

Hiabin liiketoiminta pysyy Cargotecin mukaan ennallaan, mutta yhtiö aikoo vauhdittaa yritysostoja Hiabin toimintasektorilla.

Yritysostoja ja tuotekehitystä

Seuraavan 12 kuukauden aikana Cargotec suunnittelee kohdentavansa pääomia yritysostoihin, tuotekehityspanostuksiin sähköistämisessä, robotiikassa ja digitalisaatiossa sekä ympäristöohjelmaansa.

Cargotecin ydinliiketoimintojen – joista on siis karsittu pois tappiolliset Kalmarin raskaat nosturit ja MacGregor – liikevaihto oli viime vuonna 2,6 miljardia euroa eli noin 80 prosenttia Cargotecin kokonaisliikevaihdosta.

Cargotecin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen mukaan keskittyminen kannattaviin ydinliiketoimintoihin mahdollistaa lisäpanostukset tutkimukseen ja kehitykseen ja yrityskauppoihin.

– Olen luottavainen, että uuden strategisen suuntamme ansiosta olemme hyvissä asemissa kasvattamaan liiketoimintaamme toimialamme trendien sähköistämisen, automaation ja digitalisaation avulla, Vehviläinen sanoo Cargotecin tiedotteessa.

Cargotecin hallituksen päätöksellä ei ole vaikutusta yhtiön helmikuun alussa tilinpäätöstiedotteen yhteydessä julkistamiin tulevaisuudennäkymiin. Cargotec arvioi tämän vuoden vertailukelpoisen liikevoiton paranevan viime vuodesta.