Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtakunnansovittelija jätti kunta-alan työriidassa sovintoehdotuksen

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti tiistai-iltana kunta-alan työriidassa sovintoehdotuksen. Valtakunnansovittelija tiedotti asiasta iltayhdeksältä.

Osapuolet vastaavat ehdotukseen keskiviikkona iltakuudelta. Ne voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen.

Kunta-alan sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt Julkisen alan unioni JAU, joka on Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n muodostama neuvottelujärjestö, sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Sote ry ja työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

KT:n valtuuskunta käsittelee esitystä keskiviikkona iltapäivällä, kertoo toimitusjohtaja Markku Jalonen Twitterissä .

JHL kertoo tiedotteessaan, että sen 120-jäseninen edustajisto käsittelee sovintoesitystä keskiviikkona iltapäivällä. JHL edustaa noin kolmasosaa kunta-alan työntekijöistä.

Kriittinen vastaanotto

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo tiedotteessa vaatineensa kuntiin ja hyvinvointialueille monivuotista palkkaohjelmaa ja kunnollisia palkankorotuksia ostovoiman lisäämiseksi. Neuvottelutavoitteina on ollut myös paikallisen sopimisen kehittäminen ja työaikajoustojen lisäys.

– Sovintoesitys ei tue asetettuja tavoitteitamme mielestäni riittävällä tavalla. Edustajistomme arvioi kuitenkin sovintoesitystä näistä lähtökohdista, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo tiedotteessa.

Myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko sanoo, että sovintoesitys ei vastaa järjestön tavoitteita.

– Kun otetaan huomioon Jukolta saamamme mandaatti neuvottelun tavoitteista, neuvottelijat eivät tule esittämään sovintoesityksen hyväksymistä. Tämä ei tietenkään sido Jukon päättäjiä, sanovat hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren tiedotteessa.

Jukon hallitus käsittelee keskiviikkona akavalaisten kuntapalkansaajien osalta sovintoesitystä.

Hoitoalan liitot Tehy ja Super kertovat tiedotteessaan, että sovintoesityksen sisällöstä ei kerrota julkisuuteen ennen kuin liitot ovat antaneet vastauksensa valtakunnansovittelijalle. Myös niiden hallinnot käsittelevät esitystä keskiviikkona.

Aiemmin kerrottiin, että perjantaina alkavaksi ilmoitettu 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta ihmistä koskeva hoitajalakko siirtyy alkamaan aikaisintaan 15. huhtikuuta. Kuuden sairaanhoitopiirin ja 25 000 hoitoalan ammattilaisen lakko alkaa puolestaan perjantaina, ellei sopua sitä ennen synny.

Jukon, JHL:n ja Jytyn lakonuhkat puolestaan koskevat kaikkiaan noin 80 000:ta kuntapalkansaajaa, järjestöt kertovat.