Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Cargotecin ja Konecranesin sulautuminen peruuntuu – Britannian kilpailuviranomainen esti kaupan

Cargotecin ja Konecranesin sulautuminen peruuntuu. Britannian kilpailuviranomainen esti nostolaitevalmistuksessa toimivien yritysten välisen kaupan. EU:n kilpailuviranomaiset olivat jo hyväksyneet kaupan ehdollisena.

Cargotecin mukaan Britannian kilpailuviranomainen ei pitänyt riittävinä toimia, joita yhtiöt tarjosivat. Toimet olisivat poistaneet yhtiöiden päällekkäisiä liiketoimintoja.

– Olemme tehneet kaiken mahdollisen sulautumisen toteuttamiseksi ja olemme pettyneitä, että sulautumissuunnitelmista oli luovuttava, kertoo Cargotecin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin tiedotteessa.

– Kilpailuviranomaisprosessi on ollut laaja ja selvitykset perusteellisia, ja Konecranesin hallitus on pettynyt, että tarjottu toimenpidepaketti ei poistanut kaikkien kilpailuviranomaisten huolenaiheita, sanoo Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Christoph Vitzthum.

Lisätoimenpiteet eivät olisi olleet omistajien edun mukaisia

Yhtiöt kertovat, että ne ovat harkinneet toimenpiteitä Britannian kilpailuviranomaisen huoliin vastaamiseksi. Yhtiöiden hallitukset eivät kuitenkaan ole löytäneet sellaista tyydyttävää ratkaisua, joka olisi ollut Cargotecin, Konecranesin ja tulevan yhtiön osakkeenomistajien parhaan edun mukainen.

– Lisätoimenpiteet eivät olisi olleet Konecranesin osakkeenomistajien parhaan edun mukaisia, sillä ne olisivat muuttaneet transaktion strategisia perusteita, Vitzthum arvioi.

EU antoi ehdollisen hyväksyntänsä suunnitellulle sulautumiselle Konecranesin trukkiliiketoiminnan ja Kalmarin Automation Solutions -yksikön myynteihin perustuvan toimenpidepaketin perusteella. Tämä ei riittänyt Britannian kilpailuviranomaiselle.

Yhdistyminen olisi luonut vahvan eurooppalaisen yhtiön

Herlinin mukaan Cargotecin hallitus on vakuuttunut siitä, että sulautuminen olisi luonut huomattavaa arvoa sekä koko teollisuudenalalle että osakkeenomistajille parantamalla kestävää materiaalivirtaa.

– Yhdistyminen olisi luonut vahvan eurooppalaisen yhtiön nopeuttamalla yhteistä innovaatiokykyä kilpailua haittaamatta, Herlin arvioi.

Vitzthum sanoo puolestaan, että yhdistyminen olisi luonut yhtiön, joka olisi ollut suurempi kuin osiensa summa.

EU:n lisäksi Kiinan markkinasääntelyviranomainen ja yhdeksän muun alueen viranomaiset olisivat hyväksyneet suunnitellun sulautumisen.

Sulautumisen täytäntöönpano on kuitenkin ollut edelleen ehdollinen Yhdysvaltojen oikeusministeriön ja monien muiden maiden viranomaisten hyväksynnöille. Cargotec ja Konecranes ovat olleet jatkuvassa keskusteluyhteydessä näiden viranomaisten kanssa.