Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Sen varaan ei voi laskea, että julkiset palvelut hoituvat loputtomiin kehnolla palkalla" – kyselyn mukaan korona lisäsi joka kolmannen työmäärää julkisella sektorilla

Joka kolmas julkisen sektorin palkansaaja kertoo tehneensä korona-aikana enemmän töitä kuin aiemmin. Asia käy ilmi Kantarin ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon kyselytutkimuksesta.

Vastaajista yli puolet on myös sitä mieltä, että palkka julkisella sektorilla ei vastaa työn kasvaneita vaatimuksia eikä vastuita. Oman motivaation ja sitoutumisen työhön arvioi silti hyväksi tai jokseenkin hyväksi 80 prosenttia kaikista julkisen sektorin palkansaajista.

Jukon toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mukaan julkisalojen palkkausjärjestelmiin ja työpanoksesta palkitsemiseen ei käytetä riittävästi rahaa.

– Sen varaan ei voi laskea, että julkiset palvelut hoituvat loputtomiin kehnolla palkalla vain motivaation turvin. Nuoria ja alanvaihtajia on houkuteltava kouluttautumaan julkisiin tehtäviin, eikä se onnistu ilman vetovoimaisia työehtoja, hän toteaa tiedotteessa.

Kantar TNS:n kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 011 kuntien, valtion, yliopistojen ja seurakuntien työntekijää 16. tammikuuta – 1. helmikuuta. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kunta-alalla on useita laajoja lakonuhkia, ja noin 425 000 palkansaajan sopimusneuvottelut ovat olleet sovittelussa 7. maaliskuuta lähtien. Parhaillaan neuvotellaan myös 34 000 yliopistolaisen työehdoista. Julkisella sektorilla uudet sopimukset on saatu jo aikaan 78 000:lle valtion ja 20 000:lle kirkon työntekijälle.